HSP: 'Geen geld uit Den Haag naar Europese Spelen'

Het Haagse stadhuis
Het Haagse stadhuis
DEN HAAG - De Haagse Stadspartij wil dat Den Haag zich keert tegen de Europese Spelen die in 2019 mogelijk naar Nederland komen. De partij vindt de Spelen veel te duur. 'Dit soort uitspattingen kunnen we ons echt niet veroorloven', zegt HSP-raadslid Elly Burgering.
Nederland werd afgelopen weekend officieel aangewezen als gastheer voor de Europese Spelen. Die worden de komende zomer voor het eerst in Baku in Azerbeidzjan gehouden. De Europese Spelen worden gezien als de evenknie van de Asian-, Pacific-, African- en Pan-American Games.
De Haagse Stadspartij vindt dat Den Haag zich moet uitspreken tegen de Spelen. 'De kosten bedragen 129 miljoen euro', zegt Burgering van de HSP.  'De sportbonden leggen de rekening bij het Rijk en de grote steden neer. De HSP vindt dat absurd. Andere grote steden als Rotterdam en Utrecht hebben al aangegeven er geen euro in te willen steken. Als het aan de Haagse Stadspartij ligt, doet Den Haag hier binnenkort ook een uitspraak over.'

Onverantwoord

Burgering vindt dat het in deze tijd niet te verantwoorden is dat er Haags geld naar de Europese Spelen gaat. 'We hebben genoeg andere uitdagingen en zorgen die we de komende jaren moeten tackelen.'
Nederland heeft de Spelen dus toegewezen gekregen, maar pas volgende maand wordt besloten of Nederland ook daadwerkerlijk de Europese Spelen wil organiseren.