Mauritshuis in Den Haag laat kunst van het Britse koningshuis zien

DEN HAAG - Een selectie zeventiende-eeuwse schilderijen van de Britse koninklijke familie is vanaf het najaar van 2016 te zien in het Mauritshuis in Den Haag.
Het gaat om meer dan twintig werken van Hollandse meesters als Johannes Vermeer, Jan Steen, Gerard ter Borch, Pieter de Hooch en Gabriël Metsu, liet het museum dinsdag weten. Op de schilderijen zijn voorstellingen te zien van het dagelijks leven zoals dat door schilders in de Hollandse Gouden Eeuw werd uitgebeeld. Het hoogtepunt van de bruiklenen is volgens het Mauritshuis het schilderij 'De muziekles' van Vermeer uit 1662-1665.
De werken worden zelden of niet in het openbaar getoond. Niet eerder heeft het Britse koningshuis zoveel topstukken tegelijk aan een Nederlands museum uitgeleend, zegt het Mauritshuis.

Honderdduizenden kunstwerken

De Hollandse meesters zijn vanaf eind dit jaar eerst op twee tentoonstellingen in Engeland en Schotland te zien. Vanaf 13 november hangen ze in The Queen's Gallery in Buckingham Palace in Londen. Vervolgens zijn de werken te bewonderen in The Queen's Gallery in de Schotse hoofdstad Edinburgh.
De zogeheten Royal Collection is een van de grootste en belangrijkste kunstcollecties ter wereld en bevat honderdduizenden kunstwerken. Een groot deel bevindt zich in paleizen en kastelen. De verzameling wordt beheerd door koningin Elizabeth.