Vijf aanhoudingen in Haaglanden na groot onderzoek schijnhuwelijken

Trouwen
Trouwen
DEN HAAG - Bij een landelijke actie tegen schijnhuwelijken heeft de politie maandag en dinsdag vijf mensen opgepakt. Het gaat om twee echtparen en een man alleen. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend gemaakt. Alle vijf komen ze uit Den Haag. Ze worden verdacht van poging tot oplichting, fraude en mensensmokkel.
In het hele land zijn 48 zaken onderzocht. Agenten controleerden ondermeer woonadressen en werkplekken. Tijdens de actie werd samengewerkt door de politie, het Openbaar Ministerie, de IND, gemeenten, de Inspectie SZW en de Dienst Terugkeer en Vertrek.
Een schijnhuwelijk is een huwelijk dat wordt aangegaan om een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. Volgens het Openbaar Ministerie kan vriendschap aan de basis liggen van een schijnhuwelijk, maar ook financiële motieven of zelfs dwang.

Verblijfsvergunning intrekken

Een schijnhuwelijk wordt door het OM gezien als misbruik van immigratieregels. Een verleende verblijfsvergunning kan worden ingetrokken en mensen kunnen worden worden uitgezet. Het OM gaat de zaak eerst verder onderzoeken.