Plasticopruimer Delftse Boyan Slat gaat vanaf volgend jaar oceanen opruimen

DELFT - Het systeem van de Delftse Boyan Slat om plastic in oceanen op te ruimen, gaat vanaf volgend jaar echt aan het werk. De eerste plasticvanger wordt in het voorjaar van 2016 ingezet bij het eiland Tsushima tussen Japan en Zuid-Korea. Dat maakte Slat woensdag bekend in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.
Het opruimsysteem wordt 2 kilometer lang en moet plastic in het water opvangen voordat het de kust van Tsushima bereikt. Op het eiland, waar ongeveer 40.000 mensen wonen, spoelt jaarlijks ongeveer een kubieke meter plastic per inwoner aan, aldus Slat.

Crowdfunding

Het project is bekostigd uit crowdfunding; 138.000 mensen uit 160 landen brachten 2 miljoen dollar op, meldt Slat. De oud-student van de TU Delft kreeg vorig jaar de VN-milieuprijs Champions of the Earth.
Slat bedacht een installatie van lange, drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker.

Plasticvanger van 100 kilometer

The Ocean Cleanup is onderweg naar een nog veel groter project: binnen vijf jaar moet in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï een plasticvanger van 100 kilometer lang liggen. Daarmee zou ongeveer de helft van de zogenoemde plastic soep in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt.