Oud-wethouders Leidschendam-Voorburg gehoord over miljoenenverlies Duivenvoordecorridor

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De gemeentelijke enquête naar het miljoenendebacle bij de Duivenvoordecorridor nadert zijn hoogtepunt. De enquêtecommissie van de gemeente Leidschendam-Voorburg houdt donderdag en vrijdag de openbare getuigenverhoren. Daarbij komen onder anderen de oud-wethouders Heleen Mijdam en Marcel Houtzager aan het woord.
De Duivenvoordecorridor is het landelijke gebied tussen Leidschendam en Voorschoten. Er waren ooit grootse plannen om de kassenbedrijven te verhuizen en te vervangen door luxe villa's in het groen. De gemeente Leidschendam-Voorburg hoopte met het plan geld te verdienen.
Sinds het uitbreken van de crisis zit de klad in de plannen en inmiddels heeft de gemeente veel geld verloren op de grondexploitatie in het gebied, in totaal inmiddels ruim 18 miljoen euro. Dat er een tekort dreigde was al jaren bekend, en dat het tekort elk jaar groeide ook.

Wethouder weg

Eind vorig jaar leidde het miljoenenverlies tot het vertrek van verantwoordelijk VVD-wethouder Mijdam. Haar partij werd uit de coalitie gezet en haar taken werden overgenomen door Frank Rozenberg van Gemeentebelangen.
Rozenberg verschijnt donderdag voor de enquêtecommissie. Mijdam en haar voorganger Houtzager, ook van de VVD, moeten vrijdag getuigen. Daarnaast worden twee topambtenaren van de gemeente en een oud-ambtenaar opgeroepen.

Eerdere interviewronde

Voorafgaand aan de openbare sessies zijn er de afgelopen weken niet-openbare gesprekken geweest, de zogeheten interviewronde. Daarin zijn naast de (oud-)wethouders en ambtenaren nog meer betrokkenen bij de Duivenvoordecorridor gehoord. Het gaat dan om ambtenaren en mensen van buiten de gemeente die bij het project betrokken zijn geweest, zoals makelaars.
Bij die interviews staan de getuigen niet onder ede. Bij de openbare verhoren is dat wel het geval. De commissie wil in de sessies van donderdag en vrijdag de eerder verkregen informatie verifiëren. Ook komt de informatie op deze manier in de openbaarheid. Het eindrapport van de enquête wordt eind juni verwacht.