Leidse kinderen op zoek naar verborgen schatten uit de oudheid van hun stad

LEIDEN - Schatten zoeken die in musea over de hele wereld tentoongesteld worden; veel mensen dromen ervan. Voor een groep Leidse kinderen kwam die droom woensdag uit. Zij mochten met professionele archeologen een middagje schatgraven in het centrum van Leiden.
De grond die de archeologen in spe mogen doorzoeken komt van opgravingen uit de stad. Die opgravingen worden gedaan omdat er op verschillende plaatsen ondergrondse containers worden geplaatst.
‘Die plekken hebben we leeg gegraven en die grond wordt gezeefd’, zegt stadsarcheologe Chrystel Brandenburgh tegen Omroep West. ‘Dus nu komen pas de echte ontdekkingen naar voren.’

Vooral aardewerk

Het meeste dat de kinderen naar boven halen is aardewerk. Volgens Brandenburgh gaat het vooral om gebruiksvoorwerpen.  ‘Aan het baksel van het aardewerk kunnen we zien hoe oud het is.’ En dat dateren is belangrijk want het team wil erachter komen hoe oud Leiden nou precies is.
Al die materialen zijn natuurlijk van onschatbare waarde voor de gemeente Leiden. En dat moet opgeslagen worden in het depot van de stad. ‘Daar zullen we op den duur tentoonstellingen van maken’, zo zegt Brandenburgh.