OM: 'Honden die Faya doodbeten mogen nooit meer terug naar de eigenaar'

NOORDWIJK - De 20-jarige vrouw uit Noordwijk, wier honden in december een labrador doodbeten op het strand van Katwijk, mag de komende drie jaar geen honden houden. Dat is de eis van het OM. Daarnaast eiste de officier van justitie woensdag een werkstraf van honderd uur. De vrouw had in totaal zes honden: pitbulls en Amerikaanse staffords.
Labrador Faya wordt op 15 december op het strand door de dieren aangevallen. Ze wordt uitgelaten door haar baasje en haar 2-jarige dochtertje. Een voorbijganger waarschuwt ze nog: 'Doe het dier aan de lijn, want er loopt een troep levensgevaarlijke honden los'. Maar het blijkt te laat. Eén van de honden geeft het meisje in de kinderwagen een lik, en de pitbulls snuffelen aan de labrador en bijten het dier vervolgens in de nek en de oren.
In totaal vallen alle zes de honden de labrador aan en de hond is kansloos. De eigenares schreeuwt, huilt en smeekt de 20- jarige vrouw om in te grijpen. Die reageert laconiek en roept de dieren niet tot de orde. Pogingen van een voorbijganger om de dieren weg te jagen hebben geen effect.

Moeder en kind op de vlucht

Moeder en kind vluchten achter een afzetting met prikkeldraad. Als later de politie arriveert ligt Faya in een weiland. Een aantal van de moordlustige honden rent inmiddels achter een paar koeien aan. Een van de dieren staat nog steeds bij de labrador en blijft doorbijten. Hierop vluchten de vrouwen samen met het kind weg, achter een afzetting met prikkeldraad.

LEES OOK: Loslopende hond veroorzaakt commotie op A44 bij Oegstgeest

Wanneer de gewaarschuwde politie arriveert, zit een aantal van de honden inmiddels achter de koeien aan. Eén hond blijft agressief en blijft Faya bijten. Agenten schieten zelfs.  De labrador ligt dood in het weiland.

Honden beten al eerder

De officier neemt het de verdachte zeer kwalijk dat zij de dieren niet aan de lijn had en ook niet bij de dieren in de buurt was. Zij wist dat de honden agressief konden zijn naar andere honden. Eén van de dieren had zelfs een aanlijn- en muilkorfverplichting maar dat werd door de eigenares aan de laars gelapt. Een paar honden hadden al eerder gebeten.
De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.