Vuilniszakken in de Leidse binnenstad wordt verleden tijd

afvalcontainers, containers, leiden, ondergronds
afvalcontainers, containers, leiden, ondergronds
LEIDEN - In de Leidse binnenstad worden vanaf 1 juni geen vuilniszakken meer opgehaald. Vanaf die dag zijn er ondergrondse afvalcontainers beschikbaar en hebben de buurtbewoners een containerpas gekregen.
De gemeente wil met de afvalcontainers het straatbeeld van de stad verbeteren. Het beeld van opengescheurde vuilniszakken en zwerfafval in de straten moet daardoor tot het verleden behoren. Volgens wethouder Paul Laudy is de kwaliteit van de historische binnenstad flink verbeterd. In totaal zijn er 160 ondergrondse containers geplaatst.
Naast de binnenstad krijgen ook de omliggende wijken een ondergronds afvalsysteem. Deze wijkcontainers worden in fases aangelegd. In totaal verdwijnen daardoor 1500 bovengrondse containers.

protest

Het plan van de ondergrondse containers is niet door iedereen met open armen ontvangen. Een groep bewoners van de Oude Varkenmarkt kwam in protest. Zij maken zich onder andere zorgen om het geklepper van de bakken en om zwerfvuil dat ontstaat als een ondergrondse prullenbak defect is.