Nieuwkoop wil aantrekkelijker worden voor toeristen, meer wandel-, vaar- en fietsroutes

NIEUWKOOP - Nieuwkoop moet aantrekkelijker worden voor toeristen. Dat moet gebeuren door meer recreanten naar de Oude Hollandse Waterlinie te trekken. Ook komt er misschien een gloednieuwe sloepenhaven in Ter Aar en een nieuwe toegangsweg naar de Langeraarse Plassen. De gemeente wil de plannen realiseren met financiële steun van de provincie Zuid-Holland.
De Oude Waterlinie is een voormalige militaire verdedigingslinie uit de zeventiende eeuw, die tussen de Biesbosch en het IJsselmeer liep. In Nieuwkoop zijn nog restanten te vinden van die waterlinie. De waterlinie is aangelegd om in tijden van oorlog grote stukken land onder water te kunnen zetten. Dat gebeurde aan de hand van een ingenieus systeem van kanalen, sluisjes, dijken en waterpeilbeheer. Ook zijn op verschillende plaatsen langs de waterlinie forten gebouwd. Het Fort Wierickerschans in Bodegraven is hier een voorbeeld van.

Meer wandel-, fiets- en vaarroutes

De gemeente Nieuwkoop wil dit stuk erfgoed beschermen en heeft daar een plan voor gemaakt. Het is de bedoeling dat er wandel-, fiets en vaarroutes gaan ontstaan rondom het gebied. Die moeten vooral een educatief karakter krijgen. Om dit te realiseren zijn verschillende subsidies aangevraagd. Een deel hiervan is al gehonoreerd.
Er zijn nog meer plannen om de regio aantrekkelijker te maken. Zo is er het idee voor een sloepenhaven bij het bedrijf Menken Maritiem in Ter Aar. Het is de bedoeling dat die haven een 'strijkplaats' wordt voor fietsers, wandelaars en schippers. Daar moet onder meer horeca komen met een terras. Ook zou de gemeente Nieuwkoop graag een nieuwe toegang naar de Langeraarse Plassen willen maken en moeten er meer plekken komen voor kampeerauto's. Voor al deze plannen is subsidie aangevraagd. Het is niet zeker of alles ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.