Haagse burgemeester Van Aartsen laakt kritische vragen coalitiepartijen

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is onaangenaam verrast door kritische vragen van coalitiepartijen D66 en PvdA. De Haagse fracties betwisten of de politie en burgemeester de recent aangekaarte discriminatie door agenten wel serieus neemt. Van Aartsen vindt de kritiek 'kort door de bocht'.
'Het beeld alsof we hier laks zouden zijn, is een tendentieus beeld en in wezen een slag in het gezicht van al die hard- en keurig werkende politieagenten', aldus Van Aartsen.
Korpschef Gerard Bouman sprak in april zijn zorgen uit over racisme en discriminatie binnen het Nederlandse politiekorps. Hij hekelde toen de politiecultuur waarin 'iedereen die afwijkt van het gemiddelde' het moeilijk wordt gemaakt. Hij zei verder: 'Het gif van de uitsluiting sluipt onze organisatie binnen.' Moslimagenten zouden door collega's worden 'uitgesloten en gekleineerd'.

'Heel jammer'

In een reactie daarop stelde het college van burgemeester en wethouders dat het signaal van Bouman niet wordt herkend bij de Haagse politie. D66 en PvdA namen geen genoegen met dat antwoord, en dit tot ongenoegen van Van Aartsen. 'De politie neemt het zeer serieus, ik neem het buitengemeen serieus, het college neemt het buitengemeen serieus. En dat hebben we ook in de raadscommissie eindeloos uitgelegd, dus ik vind het heel jammer dat dit type vragen nu is gesteld', besluit Van Aartsen zijn reactie op de vragen van de beide partijen.