Slecht onderwijs bij ROC Leiden na nieuwbouw

ROC Leiden gebouw 2015
ROC Leiden gebouw 2015
LEIDEN - Het onderwijs bij het ROC Leiden is na de nieuwbouw veel slechter geworden schrijft de Volkskrant. De krant heeft de hand weten te leggen op een vertrouwelijk onderzoek naar de financiële problemen bij de onderwijsinstelling.
Begin dit jaar ging het ROC Leiden aan wanbeleid ten onder. Oorzaak van de problemen waren ambitieuze vastgoedprojecten, waardoor er veel te veel geld naar huisvesting ging. Om kosten te besparen werden klassen vergroot, aldus de Volkskrant.

Lees ook: Miljoenenstrop voor gemeente Leiden door financieel wanbeleid ROC Leiden

De problemen bij het ROC Leiden ontstonden toen besloten werd het onderwijs te centraliseren. Er werden twee grote schoolgebouwen gebouwd bij de NS-stations Leiden Lammenschans en Centraal. Twintig kleinere locaties werden gesloten.

Niet meer investeren in docenten

Om op kosten te besparen besloot het ROC Leiden de klassen groter te maken. Ook werd er niet meer geïnvesteerd in het aannemen van docenten. Ter vergelijking, waar goedpresterende mbo-instellingen 70 procent van de winst uitgeven aan personeel, liep dat aandeel in Leiden terug tot 60 procent.
Het ROC Leiden had zich tot doel gesteld om in vijf jaar het beste roc van het land te worden, maar de onderwijskwaliteit holde achteruit. In het schooljaar 2011/2012 scoorde 27 procent van de opleidingen onvoldoende, in 2012/2013 was dat 40 procent. Op die opleidingen zat 56 procent van de studenten.