Al honderden agenten op Binnenhof voor lawaaiprotest; waarom deze actie?

DEN HAAG - Politiemensen zijn donderdagochtend begonnen met hun protestactie op het Binnenhof. Even na 08.00 uur hadden zich ongeveer 1400 agenten in Den Haag verzameld. Elk uur is er een lawaaiprotest van een minuut met sirenes, toeters en trommels. De politie voert al wekenlang actie voor een betere cao. Agenten zitten al jaren op de nullijn. Maar wat krijgt een agent eigenlijk en wat moet hij daarvoor doen en laten?
Een gewone agent met enkele dienstjaren heeft een kaal nettoloon van tussen de 1400 en 1600 euro per maand. Voor een brigadier met achttien dienstjaren loopt dat op tot ongeveer 2200 euro. De politiemensen hebben ook recht op toeslagen voor onder meer onregelmatigheid. Die komen vaak uit op enkele honderden euro's per maand.

Lees ook: Naar het Binnenhof? Oordopjes in; lawaaiprotest van politie

Daarvoor draaien agenten week in week uit onregelmatige diensten: 's ochtends vroeg, in de avond en een aantal keer per maand ook 's nachts. Ook werken de dienders vaak in het weekeinde. Per jaar hebben ze recht op 21 vrije zondagen. 'Je mist daardoor behoorlijk wat van je gezinsleven'', vertelt brigadier Maarten Brink (39) uit Breda daarover. 'Je vrouw en kind zie je vaak niet.'

Piketdienst: 24 uur per dag, zeven dagen per week

Behalve onregelmatige diensten heeft een aantal politiemensen geregeld ook piket. Dat betekent dat ze 24 uur per dag zeven dagen per week bereikbaar en inzetbaar moeten zijn. De vergoeding bedraagt 1 euro bruto per uur. 'Daar blijft netto 60 tot 70 cent van over' , zegt motoragent Brink.
Agenten moeten dan meteen kunnen vertrekken en zijn tijdens piket min of meer aan huis gekluisterd. Voor Brink betekent het dat hij dan bijvoorbeeld niet zomaar een dagje naar de Efteling kan met zijn gezin. Of naar zijn ouders, die in Eindhoven wonen.

Zeer ingrijpende dingen

Brink wijst erop dat politiewerk bovendien geen 'normaal' werk is. 'Je hebt te maken met zeer ingrijpende dingen. Mensen bellen de politie als ze het zelf niet meer weten en de ellende groot is. Denk aan reanimaties, treinspringers, verstikkingen van kinderen en verongelukte jongeren en de keren dat je de boodschap aan families moet overbrengen dat een geliefde is overleden.'
Ook hebben agenten zelf te maken met geweld. 'Van een klap op je gezicht tot kijken in de loop van een vuurwapen', aldus Brink, die ook bij de mobiele eenheid zit en bij het team dat politiemensen direct na heftige incidenten opvangt.

'Politiewerk is mijn lust en mijn leven

Persoonlijk vindt Brink dat zowel het basisloon als de onregelmatigheidstoeslagen omhoog moeten. 'Politiewerk is mijn lust en mijn leven, maar Den Haag moet agenten niet uitbuiten op hun loyaliteit', aldus brigadier Brink.