Nieuw windmolenpark op Noordzee al bijna klaar

NOORDWIJKERHOUT - Terwijl Katwijk en Noordwijk zich druk maken over nieuwe windmolens op 18 kilometer uit de kust worden er vijf kilometer verder al molens neergezet. Het gaat om de locatie Luchterduinen van Eneco, 23 kilometer van het strand van Noordwijkerhout. Volgens Eneco is dat net zo ver dat de molens meestal niet zichtbaar zijn vanaf het strand.

Op zee zijn de windmolens wel duidelijk zichtbaar. Omroep West vaart op uitnodiging van Eneco mee naar Luchterduinen, een stukje Noordzee waar normaal gesproken geen schepen mogen komen: het windmolenpark is exclusief voor energieopwekking.

LEES OOK: Egmonders snappen niets van ophef windmolenpark voor kust Katwijk en Noordwijk

De locatie is een keuze van de politiek, zo zegt projectmanager Dennis Sanou van Eneco. 'Wij tekenen in op zo'n locatie en krijgen dan de vergunning om er te bouwen, maar het is niet zo dat wij deze plaats hebben uitgekozen.' Sanou kan zich de zorgen van de kustbewoners voorstellen. 'Maar deze molens zijn niet meer dan tien procent van de dagen te zien.'

150.000 huishoudens

Eneco laat 43 molens bouwen. Donderdagavond werd de 29ste geplaatst, en zes molens draaien al proef. Eind augustus moet Luchterduinen genoeg stroom produceren voor bijna 150.000 huishoudens, dat is evenveel als de hele Duin- & Bollenstreek en Leiden bij elkaar.

Meer over dit onderwerp:
Westbusiness
Deel dit artikel: