'Stoppen met de Duivenvoordecorridor financieel ongunstig voor de gemeente'

VOORBURG - Stoppen met de Duivenvoordecorridor zou voor de gemeente financieel ongunstig zijn. Dat zei voormalig wethouder Heleen Mijdam (VVD) van Leidschendam-Voorburg vrijdagmiddag tijdens de tweede dag van de openbare verhoren over het project. De Duivenvoordecorridor is een grote strop voor de gemeente; het heeft Leidschendam-Voorburg al zeker 18 miljoen euro gekost.

De gemeente zit volgens Mijdam 'in een rijdende trein'. 'Soms kun je beter iets afmaken, terwijl je er liever niet aan begonnen was.' De huidige plannen voor de Duivenvoordecorridor bestaan al ruim tien jaar. In het landelijke gebied tussen Leidschendam en Voorschoten moeten kassen plaatsmaken voor recreatiemogelijkheden, groen en luxe villa's.

De gemeente hoopte aan het project te verdienen, maar sinds het begin van de crisis in 2008 heeft de gemeente veel geld verloren op de grondexploitatie in het gebied, in totaal inmiddels dus ruim 18 miljoen euro. Een enquêtecommissie, bestaande uit gemeenteraadsleden van verschillende partijen, probeert te achterhalen hoe dat heeft kunnen gebeuren.     

Voormalig wethouder Houtzager verhoord

Mijdam, die tijdens het verhoor een gespannen indruk maakte, herhaalde dat zij pas 'eind juni 2014 signalen heeft gekregen dat er iets niet klopte aan de berekeningen'. Ze stapte eind vorig jaar op nadat bekend was geworden hoe ver de tekorten bij het project waren opgelopen. Maar volgens Mijdam is de berekening van de grondopbrengst 'onzorgvuldig tot stand gekomen'. 'De berekeningen zijn daarmee onebetrouwbaar en eind 2014 is het extra verlies overhaast genomen.'

Vrijdagmiddag is ook Mijdams' voormalig collega-wethouder Marcel Houtzager verhoord door de enquêtecommissie. De VVD'er was in de periode 2010 - 2014 wethouder financiën, in de jaren daarvoor was hij verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening. In totaal was Houtzager 11 jaar wethouder.

Spanningen tussen wethouders

Donderdag bleek tijdens een eerder verhoor al dat er flink wat spanningen waren tussen Houtzager en Mijdam. Dat komt door de verschillende verantwoordelijkheden van de twee wethouders: de een ging over het geld (Houtzager) en de ander over de uitvoering van het project (Mijdam).

Maar de twee portefeuilles zijn wel met elkaar verweven. Mijdam: 'Je kunt niet tekenen zonder te rekenen.' Volgens de voormalig wethouder is 'inhoudelijke spanning juist goed'. 'Wrijving geeft glans.' De relatie met Houtzager noemde Mijdam 'zakelijk'. Houtzager typeerde de samenwerking op eenzelfde manier.

Rooskleurig beeld

De enquêtecommissie wilde van Houtzager weten of hij ambtenaren onder druk heeft gezet om een te rooskleurig beeld te geven van de grondopbrengsten in de Duivenvoordecorridor. De ex-wethouder ontkent dat: 'Ik houd van goede discussies en uiteindelijk moet iemand ergens een klap op geven, maar ik ben niet een man van dwingen.'

Volgens Houtzager heeft het gemeentebestuur in het dosssier Duivenvoordecorridor altijd 'adequate' besluiten genomen, 'op basis van de informatie die wij hadden'. Verschillende wethouders uitten de afgelopen jaren weliswaar hun zorgen over de opbrengsten, maar zij lieten zich geruststellen door interne en externe berekeningen.

Jaarlijkse goedkeuring van de accountant

Mijdam zei dat zij als verantwoordelijk wethouder uitging van 'ambtelijke expertise en adviezen en de jaarlijkse goedkeurende verklaring van de accountant'. Ambtenaren die donderdag en vrijdag aan het woord kwamen, vinden juist dat bestuurders te weinig naar hun waarschuwingen hebben geluisterd. 

Houtzager denkt dat het nog goed kan komen met het project. Maar dan moet de gemeente niet kiezen voor goedkopere woningen in het gebied. 'Dan creeërt u uw eigen problemen.'  De enquêtecommissie komt eind juni met haar eindrapport.

Deel dit artikel: