Hagenaar ontkent doodschudden van vijf weken oud zoontje

DEN HAAG - De vrouw van Hagenaar Brian H. (46) zag meteen dat er iets mis toen haar man hun nog maar vijf weken oude baby Jayden in haar armen drukte. De armpjes van de kleine dreumes hingen raar slap langs z'n lichaam, z'n adem leek gestokt. Gauw 112 gebeld, maar vergeefs.
Binnen een etmaal was het kind dood, gestorven aan hersenletsel in het ziekenhuis. Dat was een kleine 3,5 jaar geleden, op 22 januari 2012. Donderdag stond vader Brian terecht bij de Haagse rechtbank op verdenking van doodslag. Daar ontkende hij zijn zoontje te hebben 'doodgeschud' zoals het Openbaar Ministerie (OM) hem niettemin verwijt.
Het OM baseert die verdenking vooral op forensisch-medische rapporten die concluderen dat het fatale hersenletsel van de baby moest zijn veroorzaakt door 'geweld van buitenaf'. Verder kwam uit het dossier hier en daar naar voren dat de baby mogelijk vaker huilde dan normaal: het meest gangbare motief voor 'babyschudders'.

Bloed rond neusgat

Ook in de bewuste nacht had vader het huilende kind moeten troosten, na het geven van z'n warme flesje, zei hij. Hij zegt niet te snappen waarom Jayden er opeens zo slecht aan toe was toen hij het overdroeg aan zijn vrouw. Een agent die kwam na de 112-oproep, zag bloed rond een neusgat van het kind. ‘Heeft u echt helemaal niet geschud, of is er niet gebotst ?’, vroeg de rechtbankvoorzitter. ‘Nee, nooit’, schudde de verdachte. De rechter: ‘Wat voelt u over deze zaak?’ Verdachte:  ‘Ik ben er nog steeds verdrietig van.’
Hoewel ze al heel lang bij elkaar waren, was Jayden het eerste kind van het stel. Kraamverzorgsters en een zus van de moeder verklaarden de omgang van Brian en zijn vrouw met hun eerstgeborene als 'liefdevol, zorgzaam en voorzichtig'. ‘We zweefden’, zo gelukkig waren ze volgens vader. Na de dood van het kind volgde een donkere tijd, waarin B. al vrij snel na het drama van doodslag werd verdacht en hij minstens een jaar lang de ziektewet indraaide.
Maar inmiddels werkt hij weer en is er zelfs een nieuw zoontje geboren. Jeugdzorg hield een jaar lang toezicht en alles lijkt in orde met het kind. B. schoot donderdag vol en lachtte door zijn tranen heen toen hij de rechter vertelde over zijn laatstgeborene. Ook zijn vrouw pinkte af en toe een traantje weg op de publieke tribune, zij is buiten verdenking van justitie gebleven.

Proces na de zomer voortgezet

Vermoedelijk pas na de zomer zal de strafzaak in het openbaar worden voortgezet. Diverse medische deskundigen, waarvan er een of meer door de verdediging zijn aangetrokken, moeten eerst schriftelijk op elkaars afwijkende standpunten reageren, voordat ze door de rechtbank als getuige-deskundigen ter zitting zullen worden gehoord. Op weer een latere zitting volgen eis en pleidooi. De verdediging verloor wel alvast een eerste slag, want een van de getuige-deskundigen die door de advocaten was ingezet, werd donderdag door de rechtbank niet deskundig genoeg bevonden op het gebied van kindergeneeskunde: hij zal niet meer worden gehoord.