Zwaardere straf voor Haags raadslid Van Doorn voor lekken geheime stukken

DEN HAAG - Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn heeft dinsdag in hoger beroep een taakstraf van 240 uur gekregen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Het gerechtshof in Den Haag gaf hem de straf voor onder meer het lekken van geheime stukken aan een journalist van het AD en handel in softdrugs.

Tegen Van Doorn was zes maanden cel waarvan twee voorwaardelijk geëist. Het gerechtshof bestrafte Van Doorn zwaarder dan de rechtbank in eerste instantie deed. Aanvankelijk kreeg het raadslid een boete van 1000 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur.

De journalist, Lex de Jonge, kreeg dinsdag ook straf: een boete van 1000 euro voor lokaalvredebreuk. Hij schreef begin 2013 in het AD/Haagsche Courant over de mogelijke aankoop van het World Forum door de gemeente Den Haag op basis van geheime stukken.

Van Doorn gaf de journalist zijn persoonlijke toegangspas voor het besloten gedeelte van het stadhuis en de sleutel van zijn fractiekamer. De journalist haalde de stukken daarna uit de fractiekamer.

Schending van zijn ambtsgeheim

Van Doorn was ooit lid van de PVV, maar hij stapte uit de partij, bekeerde zich tot de islam en is inmiddels gemeenteraadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid.

Van Doorn heeft de straf niet alleen gekregen voor schending van zijn ambtsgeheim en medeplichtigheid aan lokaalvredebreuk, maar ook voor het verkopen van hennep aan minderjarigen. Ook had hij een alarmpistool in huis.

Meer bewezen door het Gerechtshof

Dat de straf voor Van Doorn nu hoger uitvalt dan in eerste instantie, komt hoogstwaarschijnlijk omdat het Gerechtshof nu wel bewezen acht dat het raadslid medeplichtig is aan lokaalvredebreuk.

Nu Van Doorn is veroordeeld, wil dat niet zeggen dat hij uit de gemeenteraad moet. Om uitgesloten te worden van het passief kiesrecht – het recht om gekozen te worden – moet je heel wat ergere dingen doen. Volgens de Kiesraad gaat het dan om een aanslag tegen de koning, of een gewelddadige actie gericht op het omverwerpen van de regeringsvorm. Maar deze straf is ook al jaren niet meer opgelegd.


Deel dit artikel: