Leidse filmmaker wil film over excentrieke kunstenaar Justus Donker afmaken via crowdfunding

LEIDEN - Hij was ooit een veelbelovend kunstenaar, maar door tegenslagen raakt hij alles kwijt. Nu leeft kunstenaar Justus Donker (1966) in een primitief tuinhuisje in Leiden, maar zijn droom om erkend schilder te zijn is niet vervlogen. Filmmaker Frank de Rooij wist meteen, 'dit is een man met een verhaal'. Hij werkt al jaren aan een film over de kunstenaar, maar de bodem van de geldpot is in zicht.

'Ik zat een paar jaar geleden met een vriend in een café in Leiden, toen er een opvallend figuur binnenkwam. Een man van rond de 45 jaar, met vettig haar, in een overall beklad met verf', vertelt de Leidse filmmaker Frank de Rooij (33). Het klikte meteen tussen beide mannen en Frank besloot het veelbewogen leven van Justus vast te leggen op film.

LEES OOK: Archeon haalt geld op via crowdfunding voor restauratie Romeins schip

In de jaren '90 maakt Donker furore als kunstschilder in Nederland en New York. Als zijn broer, ook schilder, onverwachts zelfmoord pleegt, stort Donker in. Hij raakt verslaafd aan de drugs en verliest in korte tijd alles wat hij heeft opgebouwd.

Geld nodig om film af te maken

De documentaire volgt het zwervende leven van Donker, waarin hij -ondanks zijn drugsverslaving- z'n best doet wat van zijn leven te maken. De Rooij: 'Het is Justus' doel om naar Frankrijk te gaan en daar als kunstschilder te werken.' Een deel van de film is klaar, maar het geheel is nog lang niet af. 'We hebben nog veel geld nodig om de slotfase, namelijk Donker in Frankrijk, te filmen en te monteren.

Om de film echt af te maken probeert De Rooij via crowdfunding het geld bij elkaar te krijgen. Hij heeft nog twee weken om 4000 euro op het halen. 'Het is een interessant verhaal. Ondanks alle tegenslagen houdt Justus hoop. Deze film gaat over veerkracht, of juist het gebrek daaraan. Over hoop, liefde, dromen en vluchten voor de werkelijkheid.' 

De film over Justus Donker wordt (als die af is) eind dit jaar uitgezonden op TV West.

Deel dit artikel: