Provincie wil geen dubbelspoor tussen Alphen aan den Rijn en Leiden om treinuitval op te lossen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De provincie Zuid-Holland is niet van plan om een dubbelspoor aan te leggen tussen Alphen aan den Rijn en Leiden om daarmee een probleem van ProRail, namelijk de grote hoeveelheid treinuitval, op te lossen.

Vorige week werd duidelijk dat er geen spoorverdubbeling komt tussen het nieuw te bouwen station Hazerswoude/Koudekerk en Zoeterwoude. De doelstelling van de provincie is om permanent acht treinen per uur te laten rijden op het traject, een kwartiersdienstregeling dus. Maar dat is volgens Zuid-Holland ook mogelijk op het bestaande spoor, omdat dat momenteel tijdens de ochtendspits ook al gebeurt.

'Wij vinden betrouwbaarheid heel erg belangrijk. Die trein valt gewoon te vaak uit. Wij hebben heel lang met het idee rondgelopen dat dubbelspoor ook bij een treinstoring kan helpen. Die trein staat dan stil op een baanvak en kun je op een ander spoor er langs rijden. De provincie zegt: wij betalen om de frequentie te verhogen en niet een bestaand probleem in het netwerk op te lossen, daar is ProRail voor. En daar hebben ze natuurlijk ook wel gelijk in', zegt de Alphense wethouder Tseard Hoekstra.

Duur dubbelspoor

Dat er geen dubbelspoor komt, is nog niet honderd procent definitief, maar staat wel zo goed als vast, liet de provincie Zuid-Holland blijken. Dubbelspoor kost ongeveer 20 miljoen euro per kilometer. 'Naar het nu lijkt, want het is nog niet definitief, kan ProRail die frequentieverhoging ook realiseren op het bestaande spoor. Weliswaar met maatregelen, maar dus zonder spoorverdubbeling', aldus Hoekstra.

Deel dit artikel: