Start haringseizoen later dan verwacht, Vlaggetjesdag gaat gewoon door

DEN HAAG - De start van het nieuwe haringseizoen moet worden uitgesteld, dat meldt het Visbureau maandag. De haringgroothandel heeft dit besloten nadat de aanvoerders van de vis in Scandinaviƫ de eerste haring nog niet van de juiste kwaliteit beoordelen om tot Hollandse nieuwe te verwerken.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, dat traditioneel als startschot van het seizoen wordt georganiseerd, zal niet op 9 juni plaatsvinden maar op woensdag 17 juni plaatsvinden. Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum doorgaat. Eerder gebeurde dit al in 2006 en 2013.

Het matige weer dit voorjaar is de boosdoener. Door het ontbreken van zonlicht ontwikkelt de groei van plankton, zich traag. Plankton is het voedsel van een haring en heeft dus grote invloed op de groei van de vis. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. De haringen die tot nu toe zijn gevangen hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet. Een paar dagen zon is voldoende voor de haring om zich tot een geschikte haring te ontwikkelen voor verwerking tot Hollandse Nieuwe.

Vlaggetjesdag gaat door

Het uitstel van het haringseizoen heeft gevolgen voor de geplande evenementen. Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgaan op zaterdag 13 juni.

Deel dit artikel: