Inwoners Wateringen stellen eigenaar en sloper brandpand aansprakelijk voor schade door asbest

WATERINGEN - De directe buren van het door brand verwoeste bedrijvenpand in Wateringen zijn het zat. Vijf maanden na de brand van 13 januari zitten ze nog steeds in de astbestresten, maar door een ruzie tussen verzekeraar, pandeigenaar en sloper kunnen ze hun eigen tuin niet saneren. Daarvoor stellen zij nu de eigenaar én de sloper persoonlijk aansprakelijk.

In de nacht van 12 op 13 januari brak brand uit in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Poeldijkseweg in Wateringen. Daarbij kwam een aanzienlijke hoeveelheid onveilig asbest vrij. Een groot deel kwam terecht op en rond de huizen van de directe buren aan de Ambachtsweg, die met hun tuin aan het rampterrein grenzen.

De gemeente Westland heeft een groot deel van de omliggende straten asbestvrij gemaakt, maar volgens burgemeester Van der Tak zijn de inwoners verantwoordelijk voor het opruimen van hun eigen huis en tuin. En dat ligt nu al maanden stil.  'Wij kunnen er niet bij', zegt één van de gefrustreerde buren, Henk van Eijk.

Verzekeraar weigert

De verzekeraar van de eigenaren, Nationale Nederlanden, heeft volgens omwonenden te kennen gegeven de kosten niet te willen vergoeden. 'Ze zeggen dat het vrijkomen van asbest geen milieuramp is en dat ze dus niets hoeven te betalen,' aldus Van Eijk. Maar de sloper die door de eigenaren aan het werk was gezet, kan nu ook naar zijn centen fluiten. Die heeft vervolgens het werk stilgezet en het hele terrein geblokkeerd.

'We kunnen nu ook niet bij onze eigen tuin om die te laten schoonmaken. Al weken niet.' Van Eijk vindt dat een onrechtmatige daad die extra materiële en persoonlijke schade veroorzaakt. 'Het verhoogt extra de saneringskosten', schrijft hij in een brief aan de sloper, 'en belemmert extra het wegnemen van de gevaarlijke gezondheidssituatie.'

Aansprakelijk

De gemeente probeert de kosten - die worden geschat op 3,5 miljoen euro - al langer te verhalen op de eigenaren van het pand. De omwonenden hebben nu per aangetekende brief hetzelfde gedaan. Zowel de eigenaren als de sloper wordt aangesproken op de schade.

De gemeente had eerder aangegeven met de verzekeraar te gaan praten, maar die liet de bewoners maandag weten nog geen contact met de gemeente te hebben gehad. Dinsdag praten de omwonenden met een hoge ambtenaar van de gemeente Westland.

Deel dit artikel: