Gemeente Westland wil saneringskosten asbest voorschieten om bewoners tegemoet te komen

WESTLAND - De gemeente Westland gaat op zoek naar middelen om de kosten van de asbestsanering aan het bedrijvenpand aan de Poeldijkseweg voor te schieten. Daarmee zou de impasse tussen eigenaar, sloper en bewoners kunnen worden opgelost.
In de nacht van 12 op 13 januari kwam er bij een brand in dat pand veel gevaarlijk asbest in de buurt terecht. De gemeente Wateringen heeft een groot deel van de omliggende straten asbestvrij gemaakt, maar de bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen van hun eigen huis en tuin. En dat ligt stil.  

'Wij kunnen er niet bij', zei één van de gefrustreerde buren, Henk van Eijk, dinsdag op Radio West. Omdat de verzekering de schade niet wil vergoeden heeft de sloper het werk stilgelegd. En de boel voor de bewoners geblokkeerd.

Gesprek met gemeente

Door de ruzie tussen verzekeraar, pandeigenaar en sloper kunnen die hun eigen tuin niet saneren. Daarvoor stellen zij nu de eigenaar en de sloper persoonlijk aansprakelijk. Een gesprek daarover tussen alle betrokkenen leidde dinsdag tot de gekozen oplossing: als de gemeente geld vindt voor de sloper, kunnen ook de bewoners aan de slag.

'We rekenen nu al op 50.000 euro per woning', zegt Van Eijk over de sanering. En de verzekeraar, Nationale Nederlanden? 'Die was niet bij het gesprek', aldus Van Eijk. 'We zijn bezig met een zwartboek over Nationale Nederlanden.'

Nationale Nederlanden

Tegenover de lokale omroep van Westland, onze mediapartner WOS, is Nationale Nederlanden zich van geen kwaad bewust te zijn. 'Opruimkosten na een asbestbrand kunnen in het algemeen niet worden geclaimd op particuliere woonverzekeringen', aldus de verzekeraar.

Maar dat gaat over de verzekering van de omwonenden, en daar zit 'm niet de kneep. Die zit tussen de eigenaar van het bedrijvenpand en de verzekeraar. De gemeente Westland gaat nog met NN over die kwestie in gesprek.
Meer over dit onderwerp:
Westland Brand Asbest Sanering
Deel dit artikel: