'Hoofdkantoor FIFA naar Den Haag'

DEN HAAG - Het nieuwe hoofdkantoor van wereldvoetbalbond FIFA moet in Den Haag komen, dat is de mening van Andrew Jennings, de Schotse journalist die al jaren over malafide praktijken bij de FIFA publiceert. Nu Sepp Blatter als voorzitter van de mondiale voetbalkoepel is afgetreden, lijkt de weg vrij voor vernieuwing bij de omstreden bond.
'Jullie Nederlanders zijn van nature open en transparant en zijn vanaf het begin één van de grootste criticasters geweest van de boevenbende van Blatter', vertelt Jennings. 'En in Den Haag zit ook het Internationaal Strafhof, dat wekt vertrouwen. Bijkomend voordeel is dat - als er weer wat misgaat - je het gajes meteen daar kunt berechten.'

De recent herkozen Blatter trad dinsdag af als voorzitter van de FIFA. De Zwitser voelde geen draagvlak meer bij bonden, clubs en spelers en besloot daarom de handdoek in de ring te werpen. Het is vooralsnog het hoogtepunt van een serie gebeurtenissen waarbij de wereldvoetbalbond - door onder meer de FBI - in verband wordt gebracht met corruptie.

Meer kansen Nederland

De Nederlandse voetbalbond KNVB streeft al jaren naar vernieuwing binnen het hoogste voetbalorgaan. De finale poging, waarbij de Nederlander Michael van Praag zich verkiesbaar stelde als FIFA-voorzitter, sneuvelde vorige week; Van Praag maakte ruimte voor de Jordanese prins Ali, die kansloos verloor van Blatter. Door het aftreden van de Zwitser liggen er echter ook weer kansen voor Van Praag.  

Meer over dit onderwerp:
FIFA Den Haag Michael van Praag Sepp Blatter
Deel dit artikel: