Wikileaks: Ambassades in Den Haag waren doelwit van terroristen

Ontruiming ambassade Israël
Ontruiming ambassade Israël
DEN HAAG - DEN HAAG - Drie mannen hebben in de zomer van 2004 concrete plannen gemaakt voor aanslagen op ambassades in Nederland. Een van hen stond op het punt wapens, handgranaten en een bom te kopen. Dankzij een tipgever zijn de plannen verstoord. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van door WikiLeaks vrijgegeven diplomatieke berichten.
Uit de stukken blijkt dat eind juli 2004 een 'incident' plaatsvindt in Den Haag, schrijft
. Twee mannen van eind twintig en begin dertig jaar en geboren in Somalie en Saoedi-Arabie worden aangehouden als ze video-opnamen maken van de Israëlische ambassade. Op de camera staan ook beelden van de Britse en de Amerikaanse ambassade.
Daarnaast meldt een spiritueel contactpersoon voor moslimjongeren zich als tipgever bij de politie in Amsterdam en de AIVD. Een Marokkaanse student, bij de politie bekend als kleine crimineel, wil 6.000 euro van de tipgever lenen voor wapens, handgranaten en een bom. Die wil de student gebruiken voor een 'belangrijke plek waar Joden en Amerikanen' werken. De tipgever adviseert 'deze persoon niet vrij rond te laten lopen in Nederland.'

Onduidelijke relatie tussen beide voorvallen

Uit de stukken blijkt dat de Nederlandse diensten de tip serieus nemen en de ambassades waarschuwen. Wat vervolgens de vervolgstappen waren, is onduidelijk. Ook de relatie tussen de twee voorvallen is niet bekend.