Bewoners Laan van Meerdervoort in Den Haag gerustgesteld: bomen blijven staan

Actie tegen bomenkap Laan van Meerdervoort
Actie tegen bomenkap Laan van Meerdervoort
DEN HAAG - De bomen aan de Haagse Laan van Meerdervoort blijven definitief staan. Er komen wel nieuwe parkeerplaatsen, maar dat gaat niet ten koste van het groen. De gemeente komt daarmee tegemoet aan een diepgewortelde wens van omwonenden.
Volgens het college is er een actueel tekort van 253 parkeerplaatsen in de Vruchtenbuurt. Om dat probleem aan te pakken, komen er 75 extra plekken op de Mient en 58 parkeervakken aan de Laan van Meerdervoort, zonder dat er bomen hoeven te worden gekapt.
Bovendien worden dertig bestaande parkeerplekken aan de Pioenweg en negentig in de buurt Rosenburg beschikbaar gesteld voor bewoners van de Vruchtenbuurt. Uit onderzoek is gebleken dat een groot gedeelte van die parkeerplaatsen nu namelijk leeg is.

Langdurige soap ten einde

Met de gevonden oplossingen lijkt een langdurige soap ten einde. Buurtbewoners hadden zich hevig verzet tegen de kap van bijna tweehonderd bomen in de middenberm van de Laan van Meerdervoort. Ze maakten zelfs met succes de gang naar de rechter.
'Er zijn constructieve gesprekken gevoerd met alle belanghebbenden en dat heeft geleid tot een ontknoping waar iedereen zich in kan vinden', aldus verkeerswethouder Tom de Bruijn.

Aanbevelingen overgenomen

Een werkgroep van belanghebbenden had eind vorig jaar al aangegeven dat het gebied anders kan worden ingericht, zodat er geen bomen hoeven te sneuvelen. Die aanbevelingen heeft de gemeente grotendeels overgenomen.
De werkzaamheden gaan eind dit jaar van start en zullen naar verwachting in de loop van volgend jaar afgerond zijn. Daarna moet de herinrichting van de Mient in 2017 voltooid worden.