Ontwerp van de Delftse Sebastiaansbrug bekend

DELFT - De veelbesproken Sebastiaansbrug in Delft wordt vervangen door een 'basculebrug'. Dat hebben de gemeente Delft, de provincie en het overlegorgaan Metropoolregio Rotterdam - Den Haag laten weten.
Feitelijk verandert er niets aan het soort brug, want de Sebastiaansbrug is nu al een basculebrug. Dat is een brug waarbij het wegdek schuin omhoog opengaat.
Er komt nu een onderzoek naar twee varianten van een basculebrug, waarbij de doorvaarhoogten verschillen: 4,5 meter en 5,5 meter. Na de zomervakantie wordt een beslissing genomen over het definitieve ontwerp.

Geen tafelbrug

In april werd al bekend dat een tafelbrugontwerp definitief van de baan is omdat dit ontwerp te veel kost. Dit tot teleurstelling van Delftse gemeenteraadsleden en de HTM. Een tafelbrug is een brug waarbij het wegdek verticaal omhoog wordt gelift, zoals bijvoorbeeld de brug over de Vliet bij Rijswijk.
Al sinds 2008 staat de vernieuwing van de Sebastiaansbrug, die de oude binnenstad van Delft met de TU-wijk verbindt, ter discussie. Toen bleek dat de staat van onderhoud van de brug zo slecht was dat deze moest worden vervangen.

Tot 2019

Het is de bedoeling dat tram 19 over de Sebastiaansbrug gaat rijden. Aan weerszijden van de brug liggen al tramsporen, maar het duurt nog tot zeker 2019 voor daar een tram kan rijden.