Burgemeesters Rotterdam en Den Haag: 'Handen af van Midden-Delfland'

SCHIPLUIDEN - Handen af van Midden-Delfland. Die boodschap verkondigden de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen en zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb zaterdagmiddag tijdens een debat over de relatie tussen het groene gebied en de omliggende steden.
Aboutaleb verklaarde daarbij dat 'de handen moeten worden afgehakt van iedereen die aan het gebied wil komen'. Van Aartsen zei dat Midden-Delfland moet blijven zoals het nu is: 'Met veel ruimte voor landbouw en recreatie. Een soort landschapstheater tussen twee steden. Als groene long is het gebied van groot belang. Dit gebied moet blijven zoals het is.'

Kleine kanttekening daarbij is wel dat de Blankenburgtunnel nog moet worden aangelegd. En de beide burgemeesters vinden dat op dit besluit niet moet worden teruggekomen.

Recreëren en ondernemen

Volgens de burgemeesters is het groen houden van Midden-Delfland van groot belang voor de recreatie. De inwoners van de steden kunnen hier van rust en natuur genieten. Ook is natuur economisch van belang: als bedrijven moeten kiezen voor een vestigingsplek speelt groen een grote rol. De bedrijventerreinen in Midden-Delfland zijn daarom een aantrekkelijke plek.

Aboutaleb riep overigens de gemeente Delft op om geen lelijke dozen van bedrijven meer te bouwen naast de A13; 'Niet doen. Houd daarmee op'. Volgens hem is er vlakbij, bijvoorbeeld in Rijswijk, genoeg leegstaande kantoorruimte.

'Poten af van Midden-Delfland'

Van Aartsen benadrukte ook dat het gebied niet bang hoeft te zijn voor oprukkende woningbouw vanuit de steden. Want de trend is dat mensen juist dichtbij het centrum van een stad willen wonen, met groen in de buurt om te recreëren.

Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, is blij met de steun van de grote steden. 'De uitkomst van dit debat was ondubbelzinnig: poten af van Midden-Delfland, op z'n Rotterdams gezegd,' zei zij.