Delftse jihadverdachte Mohamed A. hoort maandag zijn straf

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia
DELFT - Jihadverdachte Mohamed A. uit Delft hoort maandag of hij straf krijgt en welke dan. Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk.
Volgens het OM heeft de 22-jarige Delftenaar een overval voorbereid. Hij werd opgepakt toen hij een gewapende overval wilde plegen in de haven van Scheveningen. Met de buit zou hij de 'broeders' in Syrië willen steunen. A. is, volgens het OM, een teruggekeerde Syriëganger.
De zaak kwam aan het licht toen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldde dat A. zich, na zijn terugkeer, teruggetrokken en radicaal gedroeg. De AIVD luisterde gesprekken af tussen A. en anderen, waarbij A. het onder andere had over de strijd in Syrië en een mogelijke aanslag op een voormalige politicus uit de gemeenteraad van Den Haag.

Aanslag op PVV-leider Geert Wilders
In afgeluisterde gesprekken heeft A. het gehad over een aanslag op PVV-leider Geert Wilders. Na onderzoek zijn er geen concrete aanwijzingen gevonden van voorbereidingen van een aanslag op Wilders. Daar wordt A. ook niet voor vervolgd.
Vorig jaar werden drie Haagse jihad-ronselaars aangehouden. Ze zouden anderen ronselen voor de gewapende strijd in Syrië en Irak en het voorbereiden van een terroristische aanslag. Een van de mannen is Azzedine C. zou mensen hebben benaderd op straat en tijdens bijeenkomsten bij hem thuis.