Mauritshuis Den Haag weet het zeker: 'Saul en David' is van Rembrandt

DEN HAAG - Het Mauritshuis in Den Haag is er na acht jaar onderzoek van overtuigd dat het schilderij 'Saul en David' echt gemaakt is door Rembrandt. Een groot team van internationale experts nam het werk onder de loep en concludeert dat het schilderij van de zeventiende-eeuwse meester moet zijn.
De meningen over de maker liepen altijd sterk uiteen. Het schilderij is al een paar keer eerder toegeschreven aan Rembrandt, maar ook rezen er twijfels. Om de impasse te doorbreken, besloot het museum het doek in 2007 opnieuw te onderzoeken.

Wetenschappers ontdekten via verfmonsters dat de ondergrond 'karakteristiek' is voor schilderijen uit Rembrandts atelier in de jaren 1650-1660. Ook werd ontdekt dat het doek in twee fasen is geschilderd.

'Kleurrijke en gloedvolle modellering'


'Het grote formaat van het historiestuk en de kleurrijke en gevoelvolle modellering van sommige aspecten van het schilderij komen goed overeen met andere werken van Rembrandt uit die periode', laat een woordvoerder van het Mauritshuis weten.

Het Mauritshuis kocht het werk in 1898. Voor toenmalig directeur Abraham Bredius bestond er geen twijfel dat het hier ging om een van de belangrijkste schilderijen van Rembrandt.
Meer over dit onderwerp:
Mauritshuis Den Haag Saul en DavidRembrandt
Deel dit artikel: