Ultieme reddingspoging broedplaats De Vloek mislukt

DEN HAAG - Een ultieme poging van de Partij voor de Dieren om de culturele broedplaats De Vloek in Scheveningen te redden, is in de nacht van donderdag op vrijdag op niets uit gelopen
Een voorstel om De Vloek op de huidige plaats te behouden, kreeg slechts steun van enkele kleinere oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad.

De motie van fractievoorzitter Christine Teunissen van de PvdD had vooral als doel om nog eens de draai van de Haagse Stadspartij duidelijk te maken. Die partij heeft nauwe banden met de broedplaats. De huidige wethouder Joris Wijsmuller timmerde er zelf ooit nog de bar in elkaar. En fractievoorzitter Peter Bos speelde er ook een grote rol.

'Als een leeuw gevochten'

Diezelfde Bos verklaarde donderdag dat zijn partij een jaar geleden nog ‘als een leeuw had gevochten’ voor behoud van De Vloek, maar dat het nu te laat is. Er zijn volgens hem al te veel onomkeerbare besluiten genomen, contracten getekend en plannen uitgewerkt.

‘Het is onverantwoord om nu voor behoud te zijn,’ verklaarde hij tot grote onvrede van vele sympathisanten op de publieke tribune. ‘In mijn hart zeg ik: De Vloek moet blijven. Maar als vertegenwoordiger van een serieuze politieke partij, kan ik dit niet steunen.’

Hoog tijd voor verkassen

Andere partijen in de raad, zoals de VVD, PVV en Groep van der Helm betoogden juist dat het hoog tijd is dat de vrijplaats gaat verdwijnen. ‘Je moet met je tengels van andermans spullen afblijven. De Vloek had jaren geleden al moeten worden ontruimd,’ verklaarde VVD-fractieleider Martin Wörsdörfer.

En Chris van der Helm van de gelijknamige eenmansfractie zei dat nu de mensen van De Vloek een bod van de gemeente om naar een lege school in de Beatrijsstraat te verhuizen niet accepteren en ze het laten aankomen op een rechtszaak, ze al hun rechten hebben verspeeld.

Braak liggend stuk grond

De sympathisanten van De Vloek willen de contracten zien die de gemeente heeft gesloten met de initiatiefnemers van een topzeilcentrum dat op die plek moet komen. Zij vrezen dat alles nog niet rond is en dat als ze straks weg zijn, er een braak liggend stuk grond over blijft.

De gemeente heeft een rechtszaak aangespannen om ervoor te zorgen dat als De Vloek op 1 juli niet leeg is, het pand mag worden ontruimd.

Toekomst van Scheveningen-haven

Het voorstel van de Partij voor de Dieren om de broedplaats te redden, werd ingediend tijdens een debat over de toekomst van Scheveningen-haven. De Haagse raad steunt het voorstel van wethouder Karsten Klein (CDA) om daar bijvoorbeeld meer ruimte te creëren voor bedrijvigheid.
Deel dit artikel: