Frisse duik nemen? Op deze plaatsen in Zuid-Holland kun je zwemmen in schoon open water

Blauwalg in zwemwater
Blauwalg in zwemwater
DEN HAAG - Op deze tropische vrijdag begint het natuurlijk te kriebelen: lekker zwemmen in open water. Dat kan op veel plekken in Zuid-Holland, zowel in zoet als in zout water. Maar waar kun je nou schoon een veilig het water in?
Slechts vijf procent van de zwemlocaties blijkt van slechte kwaliteit te zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Milieuagentschap (EMA). Slechts enkele watergebieden in Zuid-Holland krijgen het stempel 'matig'.
Er zijn enkele plekken waar je beter niet kunt zwemmen. In de vijver van het Europapark in Alphen aan den Rijn mag tijdelijk niet worden gezwommen. De provincie heeft het zwemwater afgekeurd na klachten over zwemmersjeuk. Ook langs een stuk van de Katwijkse kust is het zeewater volgens de EMA niet goed genoeg van kwaliteit. Daar wordt bij zware regenval vies rioolwater door het gemaal in zee geloosd.

Oostmadeplas

Wel kan er weer gezwommen worden in de zuidelijke helft van de Haagse Madesteinplas, ook de Oostmadeplas genoemd. Een negatief zwemadvies vanwege blauwalg is onlangs ingetrokken.
Kijk op onderstaande kaart waar bij jou in de regio het zwemwater van goede kwaliteit is: