Waar zijn de stoffelijke resten van de raadspensionaris van het Binnenhof gebleven? SP wil graven

Lange-rijen-op-binnenhof
Lange-rijen-op-binnenhof
DEN HAAG - De resten van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt die in 1619 op het Binnenhof in Den Haag werd geëxecuteerd, moeten worden opgegraven. Daarvoor pleit het SP Kamerlid Ronald van Raak.
De executie volgde na een jarenlange machtsstrijd met prins Maurits van Oranje. Van Raak wil ook dat een standbeeld van de grote staatsman midden op het Binnenhof komt te staan.
Van Oldenbarnevelts stoffelijke overschot werd gelijk na zijn dood bijgezet in de nabijgelegen zogenoemde Hofkapel, die eind negentiende eeuw werd afgebroken en verbouwd. Niemand weet waar de raadspensionaris is gebleven, maar hij kan daar dus nog liggen.

Onderhoud


De Eerste Kamer zit bijna op de catacomben. Nu het Binnenhof door onderhoud toch op de schop moet, is het moment aangebroken om uit te zoeken waar Van Oldenbarnevelt is', aldus Van Raak. Volgens hem had de man een praalgraf verdiend. Hij heeft aan de basis gestaan van de Republiek en de Gouden Eeuw.'
Er is ook wel een standbeeld uit 1954 wat verderop in de Haagse binnenstad staat, maar dat mocht volgens de SP'er nooit op het Binnenhof om de koning(in) er niet mee te confronteren als die per rijtuig naar de Ridderzaal koerst. Het moet in de ogen van de politicus nu pontificaal op het Binnenhof worden gezet. Hij vindt het juist een prima idee als de koning er straks langsrijdt.