Harde wind en regen speelt Vlaggetjesdag 2015 op Scheveningen parten, minder bezoekers

Vissersboten, haringschepen, Vlaggetjesdag, Scheveningen, haringschip, vissersboot
Vissersschepen op Scheveningen
DEN HAAG - Het jaarlijkse haringfeest Vlaggetjesdag op Scheveningen heeft zaterdag 180.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar waren er tussen de 210.000 en 220.000 mensen.
De traditionele vlootschouw werd afgeblazen door regen en harde wind. Daardoor zag je veel mensen schepen bezoeken die aan de kades lagen, zoals die van de marine en andere indrukwekkende vaartuigen', aldus organisator Peter Boelhouwer.
Volgens Boelhouwer is het lagere bezoekersaantal dit jaar te wijten aan het slechte weer. 'De dag kwam moeilijk op gang. Later zag je steeds meer mensen komen toen het opklaarde.' De organisator kijkt zeer tevreden terug op de dag.  

Hollandse Nieuwe

De bezoekers moesten het op deze 68e editie van het festijn zonder de traditionele Hollandse Nieuwe stellen, omdat de veiling van het eerste vaatje haring dit jaar is verzet naar 17 juni. Dat zal bij een enkeling misschien een rol hebben gespeeld Vlaggetjesdag niet te bezoeken, maar de meeste mensen komen om de gezelligheid en de folklore. En mensen kunnen altijd nog een haring eten.'
De dag werd geopend door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Bezoekers konden genieten van allerlei muziekoptredens van onder anderen The Voice of Holland-finalist Emmaly Brown.