RTL Nieuws: Bestuurders TU Delft en Universiteit Leiden sjoemelen met declaratieregels

TU Delft
DELFT - Bestuurders van universiteiten omzeilen regelmatig declaratieregels en geven veel geld uit aan auto's met chauffeur. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, die de opgevoerde onkosten onderzocht. Zo betaalt de TU Delft per jaar 180.000 euro voor twee dienstauto's met chauffeur.
In 2012 is het bestuur van de TU volgens RTL Nieuws op de vingers getikt door de inspectie en het ministerie wegens 'niet sober' declareren. Er zijn volgens de universiteit maatregelen genomen, maar niet genoeg, zo blijkt uit het onderzoek. Bestuurders overnachten in te dure hotels, waar alleen mondeling toestemming voor is gegeven door de raad van toezicht. Ook zijn er zestien vluchten gevonden waarbij business class gevlogen is, terwijl dit alleen bij uitzondering mag.    
De TU Delft heeft twee Mercedessen E350, inclusief chauffeurs, brandstof en onderhoud, voor de universiteitsbestuurders ter beschikking. Deze kosten 180.000 euro per jaar. De universiteit zegt de dienstauto's te zullen heroverwegen.

Universiteit Leiden

Ook bij de Leidse universiteit vond de redactie van RTL twee business class vluchten en zeven te dure overnachtingen. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat in gesprek met de universiteiten over het declaratiegedrag van hun bestuurders. Ze wil weten hoe de uitgaven zo eenduidig en transparant mogelijk kunnen worden en bekijkt of eisen ten aanzien van declaraties aangescherpt moeten worden.