Bekritiseerde wethouder Leidschendam-Voorburg overleeft motie van wantrouwen

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Wethouder Frank Rozenberg (Gemeentebelangen) van Leidschendam-Voorburg heeft op het nippertje een motie van wantrouwen overleefd. De voltallige oppositie in de gemeenteraad zegde in de nacht van maandag op dinsdag het vertrouwen in hem op.
Volgens VVD, CDA, ChristenUnie/SGP en de Groep Hohage heeft Rozenberg ‘niet integer gehandeld’. Hun motie werd echter met vijftien stemmen voor en achttien stemmen tegen verworpen.
Dit wil niet zeggen dat hij nu kan rekenen op onvoorwaardelijk steun van de coalitie, want ook D66, Gemeentebelangen, PvdA en GroenLinks vinden dat hij niet goed heeft gehandeld. Zij dienden een ‘motie van treurnis’ in, die wel werd aangenomen. ‘De handelswijze van de wethouder keuren wij af, maar hij hoeft niet af te treden, ‘ aldus D66-fractieleider Stefan van de Griendt.

Wethouder krijgt vertrouwelijke informatie

Reden voor de extra gemeenteraadsvergadering in Leidschendam-Voorburg was de manier waarop Rozenberg aan vertrouwelijke informatie over de raadsenquête naar de Duivenvoordecorridor was gekomen. Dat is een groot project van de gemeente Leidschendam-Voorburg waarbij een landelijk gebied moest worden omgevormd tot een wijk met luxe villa’s en recreatiemogelijkheden.
In plaats van een financieel succes werd het debacle. De gemeente heeft inmiddels al een verlies van bijna negentien miljoen euro geleden op het project.

'Diepe en oprechte verontschuldigingen'

Vorige week werd bekend dat D66-raadslid en lid van de onderzoekscommissie Harry Blanke geheime stukken van de enquêtecommissie had gemaild aan een ambtenaar. Die speelde de stukken op een usb-stick door aan wethouder Rozenberg, verantwoordelijk voor het project. Rozenburg bekeek de informatie naar eigen zeggen ‘vluchtig’.
De wethouder bood daarvoor zijn ‘diepe en oprechte verontschuldigingen’ aan. ‘De geschiedenis kan ik niet terugdraaien, maar dit had niet mogen gebeuren.’

Met voorbedachten rade

De oppositie nam daarmee geen genoegen. De wethouder kreeg de usb-stick en opende hem pas een dag later. ‘Dat deed hij dus na rijp en kalm beraad,’ constateerde Jan-Willem Rouwendal van de ChristenUnie-SGP. 'Dat is wat voor een rechtbank ‘met voorbedachten rade heet’.
Tijdens het debat werd ook duidelijk dat de rest van het college van burgemeester en wethouders met de kwestie in de maag zit. Eigenlijk willen zijn collega’s niet worden meegesleept in de problemen. Daarom verklaarde interim-burgemeester Joan Leemhuis-Stout dat Rozenberg ‘persoonlijk’ had gehandeld en niet namens het college.