ROC Leiden gered, reddingsplan Bussemaker kan doorgaan

Leiden - Het ROC Leiden is gered. Onderwijsminister Jet Bussemaker maakt naar verwachting nog deze week 18 miljoen euro over naar de mbo-instelling om een faillissement te voorkomen.
Dat geld is voor 1 juli nodig om openstaande rekeningen te betalen en salarissen te kunnen doorbetalen. Het bedrag is onderdeel van een
. Na 1 juli komt er nog eens 22 miljoen euro bij, mits het ROC Leiden
.
Dinsdag stemde de Tweede Kamer over een motie van de VVD, die het reddingsplan van Bussemaker wilde dwarsbomen. Dat voorstel haalde het niet, waarmee de weg is vrijgemaakt voor de financiële injectie van de overheid.

'Gecontroleerde ontmanteling' van het ROC Leiden

Het ROC Leiden blijft echter geen zelfstandige school, maar wordt 'gecontroleerd ontmanteld'. De mbo-instelling moet verschillende opleidingen afstoten naar omliggende mbo-scholen: het ID College, het ROC Mondriaan en het NOVA College. Er ontstaat dan een kleinere versie van het ROC Leiden, met een gespecialiseerd aanbod.
Minister Bussemaker gaat de omliggende mbo-instellingen dwingen mee te werken aan haar plan. Zij zullen opleidingen en leerlingen van het ROC Leiden moeten opvangen. Vorige week lieten de scholen weten de ontwikkelingen 'met interesse' te volgen.

Bestuurlijke 'puinhoop'

Te dure nieuwbouw heeft het ROC in grote financiële problemen gebracht. In 2012 werd ruim 12 miljoen euro verlies gemaakt. De VVD, maar ook het CDA en de PVV, hekelden tijdens een debat vorige week de voormalige bestuurders van het ROC Leiden, die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de bestuurlijke 'puinhoop'.