'Stuifzand Molenslag Monster komt door vertraging archeologisch onderzoek; komt vanzelf wel goed'

Monster - Het stuifzand waar de bewoners in de buurt van strandopgang Molenslag in Monster last hebben, is van tijdelijke aard. Dat het terrein van de voormalige camping er nu nog kaal bij ligt, is het gevolg van verlengd archeologisch onderzoek. Dit komt naar voren in de beantwoording van schriftelijke vragen die door GemeenteBelang Westland (GBW) waren ingediend bij het college van burgemeester en wethouders in Westland.
'De uiteindelijke inrichting bestaat uit beplanting, waardoor geen noemenswaardige verstuiving meer plaatsvindt. Tot die tijd wordt de
zoveel als mogelijk voorkomen door doeken die het gebied afschermen. De doeken zijn geplaatst door Dunea, de uitvoerder van dit project. Gelet op de recente klachten wordt het huidige doek vervangen door een dikker exemplaar, om de overlast nog verder te beperken', aldus het college.
GBW had ook gevraagd om een onderzoek naar de luchtkwaliteit in de omgeving, om omwonenden uitsluitsel te geven over de gezondheidsrisico's van het stof- of stuifzand. Voor zo'n onderzoek ziet het college geen aanleiding.

Geen gevaar voor volksgezondheid

'Zand in kustgebieden kan onder bepaalde omstandigheden  een combinatie van droogte en wind  overlast veroorzaken, maar heeft voor zover bekend geen nadelige gevolgen voor de volksgezondheid. Er is hier overigens sprake van fijn zand, en niet van 'fijnstof', zoals door verkeer en industrie wordt veroorzaakt, en dat wel gevolgen heeft voor de volksgezondheid.'