Verzonnen verhalen over 'Sharia-driehoek' in Haagse Schilderswijk waren nachtmerrie, zegt Trouw

Den Haag - De verzonnen verhalen die in dagblad Trouw verschenen over de vermeende 'Sharia-driehoek' in de Haagse Schilderswijk waren een nachtmerrie. Dat heeft hoofdredacteur Cees van der Laan gezegd tegen de lokale radiozender Den Haag FM. De verhalen werden geschreven door de Haagse journalist Perdiep Ramesar, die door de krant is ontslagen.
Het ontslag van Ramesar was terecht, oordeelde de rechter in december vorig jaar. Het draaide allemaal om de bronnen van Ramesar. Die zouden de journalist hebben verteld dat een gedeelte van de Haagse Schilderswijk een 'Sharia-driehoek' zou zijn, waar radicale moslims de dienst uit maken en er hun eigen streng islamitische wetgeving op na houden.

Maar die bronnen waren niet traceerbaar, zo bleek uit onderzoek van een onafhankelijke commissie. Trouw trok daarom haar handen af van in totaal 126 artikelen aan de hand van de prijswinnende Haagse journalist.

Hoofdredacteur twijfelde aan zichzelf

De hoofdredactie van de krant verbond geen conclusies over haar eigen positie aan de affaire, vertelt hoofdredacteur Cees van der Laan aan Den Haag FM. 'Ik heb nooit overwogen om op te stappen, maar was door de affaire wel van slag', zo zegt hij. 'Ik was veertien maanden zijn directie chef. Je twijfelt ook aan je eigen inschattingsvermogen.'