Leidse wijk de Kooi mogelijk toch gesloopt, bewoners ongerust: ‘De Kooi is de Kooi niet meer’

Gijs is bewoner van Leidse wijk de Kooi.
Gijs is bewoner van Leidse wijk de Kooi. © Mariëlle Bakker
LEIDEN - Het hart van de Leidse wijk de Kooi wordt misschien toch gesloopt. Woningbouwvereniging de Sleutels heeft een onderzoek naar nieuwbouw aangekondigd. Dat kan betekenen dat de sloopkogel toch door de wijk gaat.
In 2009 ondertekenden de woningbouwvereniging en bewonerscommissie De Oude Kooi nog een overeenkomst waarin afspraken stonden over renovatie in de wijk. Het hart van de wijk zou aan de sloopkogel ontsnappen.
Gerda van den Berg van de Sleutels geeft toe dat de nieuwe plannen inderdaad niet in lijn zijn met de eerder gemaakte afspraken. 'We hebben toen afgesproken dat we enkel zouden renoveren. Nu blijkt dat renoveren net zo duur als nieuwbouw kan zijn. Daarom gaan we de optie nieuwbouw nu verder onderzoeken, om te kijken of dat toch een betere optie is.' Wanneer dat onderzoek is afgerond en het besluit genomen wordt, is onbekend. Dat kan een half jaar tot driekwart jaar gaan duren.

Angst voor hogere huren

Gijs Mens woont in de wijk en is ongerust over de ontwikkelingen. 'Er is natuurlijk al een heel stuk weg door de renovaties', vertelt Gijs. 'Dat is jammer, want er zijn een heleboel mensen die hier hun hart hebben neergelegd.' Zijn eigen woning staat op dit moment nog veilig, maar de huizen aan de overkant zijn al gesloopt.
'Het is de vraag of alle bewoners ook weer terug zullen keren in de wijk. De Kooi blijft de Kooi, maar de bewoners maken de wijk.' En Gijs maakt zich zorgen of de huren ook wel hetzelfde blijven na de renovaties.

'De Kooi is de Kooi niet meer'

Ook bewoonster Sophia vindt het jammer dat dit misschien het einde van de wijk zoals die nu is gaat betekenen. 'Het is altijd heel gezellig geweest in de Kooi, maar er zijn al mensen vertrokken en er zijn nieuwe mensen gekomen door de renovaties. De Kooi is de Kooi niet meer.'