Zwarte Piet moet juridische hulp krijgen, vindt de PVV in Zuid-Holland

Den Haag - Terwijl Nederland volgende week af lijkt te stevenen op een hittegolf, is de discussie over Zwarte Piet opnieuw losgebarsten. De PVV in de Zuid-Hollandse provinciepolitiek wil een fonds om organisatiecomités financieel en juridisch te steunen. Dat meldt de partij op haar website.
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft iedereen opgeroepen op 1 juli massaal aangifte bij de politie te doen tegen Zwarte Piet. Dat is de dag van de afschaffing van de slavernij. Eerder al kondigden ze nieuwe juridische stappen aan en maakten ze bekend in december te gaan demonstreren bij de landelijke intocht van de Sint en zijn pieten, in Meppel.
Volgens de PVV in Zuid-Holland moet Zwarte Piet in zijn huidige vorm blijven bestaan en moet er niets aan zijn uiterlijk veranderd worden. Bij de intocht van vorig jaar, in Gouda, waren bijvoorbeeld ook kaas- en stroopwafelpieten te zien. Daarover was uitgebreid overleg gevoerd, en zelfs de Raad van State werd om advies gevraagd.

'Bedreigingen, scheldpartijen en rechtszaken'

De PVV maakt zich bezorgd dat ook in Zuid-Holland harde acties komen van clubs als Kick Out Zwarte Piet. 'Een kleine minderheid zal opnieuw proberen om Zwarte Piet zijn werk als kindervriend onmogelijk te maken', schrijft de partij. 'Comités voor intochten zullen opnieuw geconfronteerd worden met bedreigingen, scheldpartijen en rechtszaken', aldus de PVV.
De partij wil daarom bij de behandeling van de provinciale Voorjaarsnota 2015, op 1 juli, een bedrag reserveren om Zwarte Pieten en comités financieel en juridisch te steunen. De partij zegt dat dit een taak van de provincie is, omdat die het Nederlandse cultureel erfgoed moet beschermen.