Leiden viert vier dagen feest tijdens Lakenfeesten

Leiden - Vier dagen lang is het feest in Leiden. De Leidse Lakenfeesten zijn donderdagavond van start gegaan met Leiden Culinair op de Garenmarkt. Vrijdagavond is het de beurt aan de Peurbakkentocht, voor veel inwoners van Leiden toch hét hoogtepunt van de Lakenfeesten.
Tijdens de Peurbakkentocht vaart een stoet met versierde bootjes door de grachten. De naam is afkomstig van het Leidse woord peuren, oftewel paling vangen. Vroeger viste men in Leiden met peurbakken op paling in de Leidse grachten. Vanaf 19.00 uur vaart de stoet door het centrum van de stad.
De Lakenfeesten zijn altijd in het laatste weekend van juni en hebben een lange geschiedenis. Vier dagen lang zijn er optredens en evenementen door de hele stad. Zo zijn er zaterdag Drakenbootraces bij de Apothekersdijk en de Boommarkt.

Divers programma

Voor fijnproevers is Leiden Culinair op de Garenmarkt de plek om te bezoeken. Dit kan nog tot en met zondag. Restaurants uit de stad presenteren op het eetfestival hun gerechten. Op de Beestenmarkt is er kermis en de nostalgische kermis is te vinden op het Pieterskerkhof.