Initiatiefnemers moskee Gouda: ‘Bewonersgroep Gouda-Noord zet zichzelf buitenspel’

Artist impression El-Wahda Moskee Gouda
Artist impression El-Wahda Moskee Gouda (oorspronkelijke plannen)
GOUDA - De bewonersgroep Gouda Noord Zoals Het Hoort heeft zichzelf buitenspel gezet door haar besluit niet langer mee te praten over de nieuwe moskee in Gouda. Dat zeggen de initiatiefnemers die op het oude PWA-kazerneterrein een moskee, een school en een kinderdagcentrum in gebruik willen nemen, vrijdag in een brief aan de bewoners. Met de bewoners die wèl constructief in gesprek wilden blijven zijn afspraken gemaakt over het terugbrengen van het aantal moskeebezoekers en het terugdringen van de verkeers- en parkeeroverlast.
Het gaat daarbij om
, een zml-school van De Ark en de nieuwbouw voor een kinderdagcentrum van Gemiva. Die zouden samen in de
moeten komen.
van Gouda en in de wijk hebben dat proces tot nu toe vertraagd. Aanvankelijk was sprake van 1200 tot 4500 moskeebezoekers.
Afgelopen dinsdagavond hebben de drie organisaties de gemeenteraadsfracties van Gouda bijgepraat over de vier informele gesprekken die zij de afgelopen maanden over de plannen hebben gevoerd met een groep bewoners uit de wijk.  Aanstaande woensdag praat de gemeenteraad over de nieuwe plannen, een week later moet het besluit vallen.

'Gouda Noord besloot zelf niet meer mee te praten'
‘Aanvankelijk was hierbij ook de groep Gouda Noord zoals het Hoort (GNzhH) aanwezig,’ schrijven de drie vandaag in een brief aan de bewoners van Gouda-Noord. ‘Zij zijn echter faliekant tegen de plannen en zij hebben na twee gesprekken besloten om, tot aan de besluitvorming op 8 juli, niet meer aan het overleg deel te nemen. Wel is er een groep onafhankelijke wijkbewoners bij de gesprekken gebleven. Deze overleggroep heeft constructief gewerkt aan het oplossen van mogelijke knelpunten.’
In de pers liet de bewonersgroep deze week doorschemeren dat het door de initiatiefnemers buiten het gesprek van dinsdag is gehouden. Daarom protesteerde de groep dinsdag voor de deur van het Goudse stadhuis. Op foto's daarvan was onder meer een bekende extreemrechtse activist van buiten Gouda te herkennen.

Overlast beperken

Na de vier gesprekken met de bewoners zijn volgens El Wahda, De Ark en Gemina  ‘voorstellen gemaakt die overlast voor de wijk zoveel mogelijk moeten voorkomen.’ Volgens omwonenden zou vooral de te verwachten parkeer- en verkeersdrukte van de honderden bezoekers van het Islamitisch Centrum tot overlast leiden.
Onderdeel van de nieuwe plannen is dat het Islamitisch Centrum zijn eigen binnenruimtes gebruikt om te voorkomen dat bezoekers voor en na gebedsdiensten en andere activiteiten de wijk ingaan. Bovendien is de maximale capaciteit van de moskee teruggebracht van 1200 naar 900 bezoekers. Daardoor wordt ook de parkeerdruk weggenomen. ‘Over het gebruik van de parkeerplaatsen op het terrein door wijkbewoners kunnen afspraken gemaakt worden’, schrijven de organisaties.


Surveillanten ingezet


Verder wordt '…ordehandhaving opgenomen in het huishoudelijk reglement, waardoor er gericht kan worden opgetreden als dat nodig is. Hiervoor worden onder andere surveillanten ingezet.' De organisaties hebben besloten dat er in het Islamitisch Centrum geen feesten worden gehouden. 
Ook is er duidelijkheid over het aantal te verwachten bezoekers tijdens de gebedsdiensten.
De drie initiatiefnemers hebben een gezamenlijke nieuwsbrief gemaakt waarin zij de wijkbewoners op de hoogte brengen van gemaakte afspraken. Hierin staat ook informatie over het aantal kinderen dat de school en het kinderdagcentrum bezoekt en welke vervoersbewegingen van busjes en taxi’s er te verwachten zijn.

Besluit valt op 8 maart in gemeenteraad

‘Als de gemeenteraad op 8 juli instemt met de plannen, wordt opnieuw bekeken hoe de wijkvertegenwoordiging vorm krijgt’, aldus de drie initiatiefnemers in de brief aan de bewoners.De gemeenteraad voert woensdag 1 juli een inhoudelijk debat over de plannen met het kazerneterrein, die inhouden dat de gemeente Gouda de kazerne voor een vriendenprijs overneemt van het rijk. Het deel dat moskee moet worden wordt dan doorverkocht aan de moskeevereniging.
Voor de school en het kinderdagcentrum vraagt het stadsbestuur krediet aan de gemeenteraad. Wanneer de raad daar niet mee instemt gaat de onderhandse verkoop niet door en kan het rijk de kazerne aan de hoogstbiedende verkopen. De moskee heeft al aangekondigd door wel oren naar te hebben. De raad en de buurt staan dan verder (ook) buitenspel.