Haagse Stadspartij wil onderzoek naar buitensporig politiegeweld in Den Haag

Den Haag - De Haagse Stadspartij wil een onafhankelijk onderzoek naar de cultuur in het Haags politiekorps. Dat stellen ze in schriftelijke vragen naar aanleiding van het overlijden van de Arubaan Mitch Henriquez. Ze vinden dat de politie stelselmatig problemen rond buitensporig politiegeweld ontkent.
Mitch Henriquez werd zaterdag aangehouden bij Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte geweld. Hij overleed zondag in het ziekenhuis. Er is
over hoe dit heeft kunnen gebeuren en wanneer Mitch precies onwel werd.
Raadslid Fatima Faïd stelt: ‘Een verklaring die het OM hierover naar buiten bracht lijkt niet te stroken met getuigenverklaringen en video opnamen van het bewuste incident.

Niet de eerste keer

Volgens Faïd blijft de politie de problemen rond buitensporig politiegeweld al langere tijd ontkennen. 'We slepen ons van incident naar incident. Mijn fractie probeert de problemen rond het gebruik van buitensporig geweld en het etnisch profileren bij de politie in Den Haag al tijden op de politieke agenda te krijgen. Dit is niet de eerste keer dat er dingen vreselijk mis gaan.'
Ook D66 en SP in Den Haag hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Maandagavond is er een demonstratie tegen politiegeweld bij de politiebureau De Heemstraat in Den Haag.

Dossier

Lees meer over etnisch profileren in ons dossier Als iedereen verdacht is