Wat weten we tot nu toe over de dood van arrestant Mitch Henriquez?

Den Haag - De dood van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez heeft een storm van verontwaardiging en woede losgemaakt. Henriquez overleed zondag, nadat hij een dag eerder was opgepakt door de Haagse politie. Het onderzoek naar zijn dood loopt nog, maar het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend dat hij om het leven is gekomen door zuurstofgebrek. Wat weten we tot nu toe?
1. Waar is Mitch Henriquez aan overleden?


Mitch Henriquez is om het leven gekomen door zuurstofgebrek. Het OM liet woensdag weten dat het optreden van de betrokken agenten daar mee te maken zou kunnen hebben. De agenten zijn nu verdacht van betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez en zijn om die reden geschorst. Wat hen precies ten laste wordt gelegd is nog niet duidelijk, dat beslist de zaakofficier. Op welke termijn er meer duidelijk wordt over het proces tegen de vijf verdachten is nog niet duidelijk, maar het OM verzekert 'voortvarend' te werk te gaan, bij monde van hoofdofficier Kitty Nooy.


2. Waarom werd Mitch Henriquez opgepakt?

Volgens het Openbaar Ministerie (OM), dat zich baseert op informatie afkomstig van de politie, zou Mitch Henriquez hebben geroepen dat hij een wapen bij zich droeg. De getuigen die Omroep West sprak kunnen dat niet bevestigen. Wel bevestigen zij dat Mitch zich hevig verzette tegen zijn arrestatie. Daardoor zag de politie zich volgens het OM genoodzaakt geweld te gebruiken. Het OM meldde maandagochtend dat Mitch geen wapen bij zich bleek te dragen.  

3. Wanneer werd Mitch Henriquez onwel?

Aanvankelijk meldde het OM dat Mitch onwel werd onderweg naar het politiebureau. Naar aanleiding van videobeelden van de arrestatie trok het OM dat in. De beelden laten zien dat Mitch al tijdens zijn arrestatie onwel werd. Wat er precies met Mitch gebeurd is op dat moment wordt nog onderzocht. Dinsdag werd sectie verricht op het lichaam van Mitch.  

4. Is er een link met racisme?

Mitch Henriquez was op vakantie in Nederland, vanaf Aruba. Vrij snel nadat het nieuws van zijn overlijden bekend werd, werd door veel mensen een link gelegd met racistisch getint politiegeweld. Zo werd de dood van Mitch in verband gebracht met politiegeweld in de Verenigde Staten, waar de laatste maanden regelmatig rellen zijn uitgebroken, naar aanleiding van gewelddadig optreden van Amerikaanse agenten naar zwarte burgers.

De Haagse politie heeft zijn eigen historie met racisme, discriminatie en zogenoemd etnisch profileren. Uit onderzoek van Omroep West bleek in 2013 dat agenten van het Haagse politiekorps in de Schilderswijk zich te buiten gaan aan bovenmatig geweld tegen allochtonen. In april dit jaar beweerde korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie zich zorgen te maken over racisme en discriminatie binnen het korps. De Haagse politie en het gemeentebestuur ontkennen overigens dat er sprake is van racisme bij agenten.

In dit specifieke geval is een link met racistisch politiegeweld niet aangetoond. De precieze doodsoorzaak van Mitch Henriquez is niet duidelijk en de rol die de agenten bij zijn dood hebben gespeeld wordt nog onderzocht.

5. De filmbeelden suggereren dat een gewonde man geen hulp krijgt. Waarom kreeg hij geen hulp?

Ook dat wordt nog onderzocht. Feit is dat de wet voorschrijft dat agenten een gewonde arrestant hulp moeten verlenen. Volgens het OM hebben de agenten 'kennelijk de afweging gemaakt dat hij nog naar het bureau kon worden gebracht voor verhoor'. Waarom ze die afweging maakten, is onderwerp van onderzoek. Dat blijft dus speculeren, op deze vraag is nog geen duidelijk antwoord.

6. Toch leidt de dood van Mitch tot veel onvrede en onrust?

Een demonstratie voor bureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk liep maandagavond volledig uit de hand. Het is niet duidelijk wie de aanjagers van dat geweld waren. Er werd met stenen gegooid en er werd brand gesticht. De ME voerde charges uit. De demonstranten eisen 'gerechtigheid voor Mitch'. Concreet betekent dat een onafhankelijk onderzoek en schorsing/ontslag voor de betrokken agenten. Het onderzoek is nu in handen van de Rijksrecherche.

7. Hoe reageren politie, politiek en gemeentebestuur?

De politie laat in een persbericht weten met de nabestaanden van de 42-jarige Mitch Henriquez mee te leven.'Ik begrijp het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek. In deze situatie is het gebruikelijk en passend dat de Rijksrecherche kritisch en onafhankelijk onderzoek doet naar het overlijden van het slachtoffer én naar het optreden van de agenten', zegt plaatsvervangend politiechef Paul Entken. De agenten die bij de aanhouding waren betrokken zijn niet geschorst, de resultaten van het onderzoek worden afgewacht. Wel mogen ze, als ze dat willen, tijdelijk ander werk doen.

De Haagse politiek is verdeeld. Diverse partijen hebben al raadsvragen gesteld, coalitiepartij VVD schaart zich achter de politie. Burgemeester Van Aartsen heeft laten weten dat hij wil dat het onderzoek naar de dood van de 42-jarige Arubaan 'zorgvuldig, kritisch, maar vooral ook snel wordt gedaan zodat er op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid is over wat zich precies heeft afgespeeld'.

» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier