Foto Mitch Henriquez in ziekenhuis speelt rol in onrust Haagse Schilderswijk

Den Haag - Een foto van Mitch Henriquez, die door zijn familie is gepubliceerd, speelt een belangrijke rol in hoe zijn overlijden wordt opgevat. Foto’s van de festivalbezoeker die zondag overleed, nadat hij op Night at the Park was aangehouden, doen de ronde op sociale media. Ook kranten publiceerden de foto. Op de foto's is te zien hoe de Arubaanse Henriquez er in het ziekenhuis bij ligt. Die foto van kort voor zijn overlijden roept veel reacties op.
Het is nog onduidelijk wat er vooraf is gegaan aan de foto van de gehavende Mitch die nu rondgaat. Het is ook onbekend of zijn 'opgezwollen' voorkomen een gevolg is van het politieoptreden. Veel mensen die de foto zien, veronderstellen dat de Arubaan is toegetakeld door de politie. Dat speelt een rol in het gedrag dat op straat wordt getoond. Het Openbaar Ministerie onderzoekt dat nu.
Volgens artsen die Omroep West heeft geraadpleegd is niet te zeggen waarom Mitch er op de foto zo ‘opgezwollen’ uitziet. ‘Aan de hand van een foto is daarover echt niets zinnigs te zeggen. Het kan allerlei oorzaken hebben.’ Organen die zijn gestopt met functioneren, drank, drugs, lang in een bepaalde positie liggen; het kunnen allemaal oorzaken zijn. ‘Zelfs een allergische reactie op het een of ander valt op basis van alleen een foto niet uit te sluiten.’

'Politie moordenaars'

Maandagavond ging het mis in de Schilderswijk. Er werd een demonstratie gehouden tegen politiegeweld. Dit naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez bij het muziekfestival Night at the Park.
De demonstratie begon rustig. Zo'n vijfhonderd betogers waren samengestroomd om te protesteren. Ze riepen leuzen als 'Politie moordenaars!' Na een aantal uur werd de sfeer grimmiger en braken er rellen uit. Agenten werden bekogeld en er werd met vuurwerk naar hen gegooid. Op de kruising De Heemstraat/Hoefkade zijn onder meer een container en een schaftkeet in brand gestoken. Elders werden ruiten van bushokjes en telefooncellen ingegooid. Laat in de nacht keerde de rust  terug. Burgemeester Jozias van Aartsen zei de boosheid en frustratie te begrijpen, maar ook dat het geweld niet is goed te keuren.
» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier