Zuid-Holland wapent zich tegen hitte: van tropenrooster, tot dijkinspecties

Den Haag - Of we echt een hittegolf krijgen is nog niet duidelijk, maar heet wordt het zeker. Wat betekent dat voor het dagelijks leven?
Tropenrooster

Scholen kunnen ervoor kiezen een zogenoemd 'tropenrooster' in te voeren. Dat betekent dat leerlingen vroeger moeten beginnen en eerder vrij zijn. Concreet komt dat neer op een kortere lesdag. De J.P. Sweenlinckschool, aan de Groenoord in Alphen aan den Rijn, voert sinds dinsdag een dergelijk lesrooster. Behalve op donderdag, want dan is het afscheid van Juf Gerda.

Eikenprocessierups

Het tropisch warme weer dat de komende dagen wordt verwacht, kan leiden tot meer overlast van de eikenprocessierups. Bij hoge temperaturen gaan de rupsen lager in de bomen of zelfs op de grond zitten. Dat meldt Natuurbericht.nl dinsdag.

Droge dijken

De waterschappen zijn goed voorbereid op een eventuele periode van droogte. De Nederlandse watervoorraad is op niveau en de kwaliteit ervan is goed. Wel heeft een aantal waterschappen een beregeningsverbod ingesteld.

Volgens een woordvoerder van de Unie van Waterschappen zijn de huidige maatregelen nog beperkt, maar houden de waterschappen de vinger aan de pols. Zo worden de veendijken goed in de gaten gehouden. Bij aanhoudende droogte kunnen de dijken gaan scheuren. Ook de kwaliteit van het oppervlaktewater wordt continu gemonitord. Die kan bij hoge temperaturen achteruit gaan.

Bouwbedrijven

De bouw blijft gewoon doorgaan, melden diverse bedrijven aan Omroep West. Wel proberen zij zoveel mogelijk werkzaamheden naar binnen te verplaatsen, voor zover dat mogelijk is.

Trek je de hitte slecht? De Rijksoverheid heeft een paar tips:

- Draag luchtige kleding, liefst van katoen.
- Drink veel (denk aan extra zout), maar geen alcohol.
- Werkt u buiten, bedek dan uw hoofd en gebruik zonnebrandcrème.
- Als u medische problemen heeft, kunt u de bedrijfsarts om advies vragen.

Deel dit artikel: