Amnesty International: onderzoek naar dood Henriquez onvoldoende

Den Haag - Het strafrechtelijk onderzoek van de Rijksrecherche naar de dood van Mitch Henriquez is onvoldoende. Er zou een externe onderzoekscommissie moeten komen voor een algehele evaluatie van het politieoptreden, met een uitdrukkelijk mandaat om uit te zoeken of discriminatie een rol heeft gespeeld.
Dit stelt Amnesty International in een dinsdag uitgegeven verklaring. In dat brede onderzoek moeten ook algemene beleidsmaatregelen, instructies en trainingen worden geëvalueerd, meent de mensenrechtenorganisatie.

'Een breed evaluatief onderzoek moet uitdrukkelijk ingaan op de vraag in hoeverre negatieve stereotype opvattingen over Antilliaanse mannen een rol hebben gespeeld bij de (risico-)inschatting, de wijze van aanhouding en de behandeling na de aanhouding van Henriquez', aldus Amnesty.

Het Openbaar Ministerie verwacht deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over de doodsoorzaak van de zondag overleden Mitch Henriquez. De 42-jarige Henriquez overleed zondag na te zijn gearresteerd.


» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier
Meer over dit onderwerp:
Amnesty International Mitch Rellen Schilderswijk
Deel dit artikel: