Instellingen

16 van 250 aangehouden relschoppers Schilderswijk zitten nog vast

ME isoleert de relschoppers op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk
ME isoleert de relschoppers op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk © ANP
DEN HAAG - Zestien mensen zitten nog vast naar aanleiding van de rellen in de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag, de afgelopen dagen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdagavond bekendgemaakt. De politie verrichte deze week ruim 250 arrestaties.
Iedereen die in de nacht van donderdag op vrijdag werd aangehouden -omdat ze het samenscholingsverbod hadden genegeerd- krijgen een boete. In totaal
. De meeste van hen overtraden het samenscholingsverbod. Al die arrestanten hebben de nacht doorgebracht in een politiecel.
Het Openbaar Ministerie heeft momenteel 72 zaken in behandeling. De relschoppers die verdacht worden van misdrijven, zoals openlijke geweldpleging, bedreiging en vernieling, zullen voor de rechter worden gebracht. Vrijdag waren de eerste voorgeleidingen. Komende maandag vinden er opnieuw voorgeleidingen plaats bij de rechter-commissaris.

Twaalf verdachten voorgeleid

Twaalf verdachten werden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zes van hen blijven vastzitten tot aan de themazitting op 15 juli. Van vijf verdachten werd het voorarrest verlengd voor maximaal zes dagen. Eén minderjarige verdachte werd vrijgelaten om een opvallende reden. Hij heeft maandag de herkansing van een proefwerk en als hij die niet haalt, moet hij van school af.
Eerder deze vrijdag werd de eerste relschopper al veroordeeld. Het ging om een 15-jarige jongen die nu 40 uur moet schoffelen.
» Lees al het nieuws over de rellen in de Haagse Schilderswijk in ons nieuwsdossier