Gemeenten willen minder in winkelgebieden in Leidse regio

LEIDEN - Gemeenten in de regio Leiden willen het aantal winkelgebieden flink terugbrengen. Elf van de 41 koopcentra in Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude moeten het zonder gemeentelijke ondersteuning gaan redden. Het gaat niet goed met de winkels. De reden: we kopen steeds vaker online.
De Van Beethovenlaan in Voorschoten is één van de elf winkelgebieden die geen actieve steun meer krijgt van de gemeente en mogelijk zal verdwijnen. 'Het is jammer dat de gemeente ons niet meer steunt,' zegt Walter van Eijk van Slagerij Van Eijk, 'Dat zou toch juist een taak van de gemeente moeten zijn.'

Het is niet zo dat de winkeliers direct weg moeten, maar de gemeente doet ook geen moeite om het winkelgebied aantrekkelijk te houden. Behalve de Van Beethovenlaan in Voorschoten gaat het om een winkelstraat in Leiderdorp en Oegstgeest, 2 straten in Katwijk en vier winkelgebieden in Leiden.

Leidse regio

De gemeenten in de Leidse regio zullen ondernemers helpen naar één van de dertig winkelgebieden te verhuizen waarvoor de gemeenten zich nog wel inspannen. Als ondernemers dat willen. Detailhandel Nederland kan zich vinden in de plannen van de Leidse regio, maar ziet graag dat de gemeenten subsidies verstrekken om ondernemers bij een eventuele verhuizing ondersteunen.

De winkeliers in de Van Beethovenlaan in Voorschoten maken zich geen zorgen en denken ook niet aan verhuizen. 'Ik zie mijn omzet nog elk jaar stijgen dus met die klanten zit het wel goed', Aldus Michel Smit van Slijterij Adegeest.
Deel dit artikel: