Prijs hoogleraar TU Delft voor ontwikkeling computer die ziekten voorspelt

TU Delft
DELFT - Een computer die kan voorspellen wat voor ziekte iemand in de toekomst krijgt. Voor de ontwikkeling van dit systeem krijgt Wiro Niessen, hoogleraar Medische Beeldverwerking aan de TU Delft, de Simon Stevin Meester-prijs. Dit is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.
Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden. Niessen wil dit bedrag besteden aan de verdere ontwikkeling van ziektevoorspellende computersystemen.
Het systeem van Niessen maakt de voorspellingen op basis van tienduizenden MRI-scans en CT-scans. Deze scans zijn gemaakt van zowel gezonde als zieke mensen. Hieruit pikt het systeem ziektepatronen op die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn en normaal gesproken dus ook buiten het zicht van artsen blijven.
Dankzij het systeem van Niessen weten artsen straks veel beter en sneller of iemand risico loopt op een bepaalde ziekte. Ze kunnen dan ook gerichter behandelen of alvast maatregelen nemen voor het echt misgaat.

'Arts naar kroon steken'


Niessen richt zich in eerste instantie vooral op het voorspellen van hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer. Maar het moet volgens hem ook mogelijk zijn andere aandoeningen te laten voorspellen.
Volgens Niessen zijn er aanwijzingen dat bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer tien tot vijftien jaar eerder op te merken moet zijn voordat de ziekte daadwerkelijk optreedt. 'Maar al zou je een nauwkeurige diagnose slechts één jaar eerder kunnen stellen dan nu, dan nog biedt dit enorme voordelen.'

Betere behandelkeuzen


Dankzij het nieuwe systeem is ook beter te voorspellen wie gezond blijft. 'Hierdoor kunnen we uiteindelijk betere behandelkeuzen maken', zegt Niessen. 'Dat betekent niet per definitie meer of vroegere behandelingen, maar juist ook minder behandelingen die achteraf gezien niet nodig waren.'