Felle kritiek na dood Mitch Henriquez, politiechef uitgemaakt voor 'Mussert'

DEN HAAG - De oppositie in Den Haag heeft forse kritiek op het stadsbestuur en de politie. Dat blijkt woensdagmiddag tijdens de vergadering in de Haagse gemeenteraad naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez.
Volgens de oppositiepartijen discrimineren agenten in de Schilderswijk en doet de gemeente te weinig voor de bewoners. Andere partijen vinden juist dat de autoriteiten niet hard genoeg hebben opgetreden. De 42-jarige Mitch Henriquez komt
het festival Night At The Park in Den Haag op 28 juni. Uit onderzoek blijkt later dat hij om het leven is gekomen door politiegeweld. Daarna breken er rellen uit in de Schilderswijk. 246 relschoppers zijn daarbij gearresteerd. Bij de raadsvergadering woensdagmiddag zijn ook officier van Justitie Kitty Nooy en politiechef Paul van Musscher aanwezig. Hij wordt door een van de insprekers 'Mussert' genoemd.
Volgens Arnoud van Doorn van de islamitische Partij van de Eenheid hadden de rellen kunnen worden voorkomen. 'De dood van Henriquez was de laatste druppel in hoog opgelopen boosheid en frustratie. Laten we hopen dat we nu wakker geschud zijn uit de naïeve droom dat je onvrede kunt wegnemen met buurtbarbecues en dialoogsessies. Gebruik dat geld om armoede en jeugdwerkloosheid te bestrijden', zegt Van Doorn.

'Relschoppers zijn tuig van de richel'

Hij waarschuwt voor nieuwe onrust. De rust lijkt teruggekeerd, maar de frustratie is geen millimeter verminderd'. Meerdere partijen wijzen op het wantrouwen van Schilderswijkers tegen de politie en op beschuldigingen van discriminatie.
Richard de Mos heeft juist kritiek op 'het tuig van de richel dat massaal ging rellen'. Zij moeten wat hem betreft naar strafkampen worden gestuurd. De Mos vindt ook dat burgemeester Van Aartsen harder had moeten optreden. De VVD, Groep De Mos en ChristenUnie/SGP willen dat de relschoppers opdraaien voor de schade die ze hebben aangericht.
Politiek verslaggever Maarten Brakema volgt de vergadering voor Omroep West. Volg hem en Omroep West via Twitter.
De raadsvergadering is live te volgen via smartphone of tablet.